Binnenland
AVROTROS

Feit of Fictie: 'Dertig procent van gedoneerd geld verdwijnt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Dertig procent van gedoneerd geld verdwijnt'

Vandaag wordt een grootschalige actie gehouden om geld in te zamelen voor de wederopbouw op Sint Maarten. Er zijn eilandbewoners die sceptisch zijn over waar dit bedrag uiteindelijk heen zal gaan. Een van die bewoners zei vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal zelfs dat minstens 30 procent van het gedoneerde geld zal 'verdwijnen'. Lammert de Bruin zoekt uit of deze uitspraak klopt.

Corruptie

Het eiland kampt met corruptieproblemen, al jaren geleden werd aangetoond dat criminele organisaties er een dikke vinger hebben in het openbaar bestuur. Maar, volgens Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp aan de Erasmus Universiteit, hoeven eilandbewoners zich geen zorgen te maken. ''Het Rode Kruis zamelt geld in en zal dat ook zelf beheren. En ook het geld dat door de overheid wordt geïnvesteerd in de wederopbouw van Sint Maarten, zal niet zomaar worden overgemaakt.''

Strijkstok

Dat het Rode Kruis het geld beheert betekent nog niet automatisch dat er niets aan de strijkstok blijft hangen. Daarom kijkt de Rekenkamer de laatste jaren mee met de verdeling van het geld bij grote inzamelingsacties als deze, waar dus ook vaak geld van de overheid bij komt (ons belastinggeld). Volgens Francine Giskes gebeurde dat voor het laatst bij de hulpactie voor Haïti. ''Bij ons onderzoek naar Haïti is gebleken dat het grootste deel van het geld echt gebruikt is waar het voor bedoeld was. Zeven procent van het geld is besteed aan organisatiekosten voor de hulpverlening.'' Daaronder wordt verstaan de kosten die betaald worden voor de mensen die worden ingezet.

Conclusie

De uitspraak: '30 procent van gedoneerd geld verdwijnt', is fictie. Het zou gaan om 6 tot 7 procent, en dat percentage van het gedoneerde geld wordt weer indirect ingezet om de mensen op Sint Maarten te helpen.

Feit of Fictie: 30% gedoneerd geld verdwijnt

In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie