Binnenland
KRO-NCRV

Top FNV verbindt lot aan slagen pensioenakkoord

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Top FNV verbindt lot aan slagen pensioenakkoord

De top van vakcentrale FNV stapt op als de achterban niet instemt met de verregaande hervormingen van het pensioenstelsel. "Er zit verder niets meer in de kan." Dat zei FNV-vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga woensdag in 1 op 1.

"Ik vermoed zomaar dat als wij samen voor dit akkoord gaan staan en strijden, wij ook strijdend ten onder gaan als we dit niet redden," zei Elzinga over zijn eigen positie en die van voorzitter Han Busker. "Ik heb tot mijn laatste snik geknokt voor het best mogelijke resultaat. Ik geloof niet dat er meer uitgeperst kan worden. Ik sta hier helemaal voor."

Top FNV verbindt lot aan slagen pensioenakkoord

Vakbond FNV gaat de achterban op 12 juni raadplegen over de vandaag gepresenteerde voorgestelde hervormingen van het pensioenstelsel. De meer dan 1 miljoen leden kunnen van woensdag tot en met zaterdag stemmen. Daarna neemt het zogenoemde ledenparlement van de bond een definitief besluit.

AOW-leeftijd

Kern van de nieuwe afspraken die vakbonden, werkgevers en kabinet na negen jaar onderhandelen hebben gemaakt: de AOW-leeftijd wordt voor twee jaar bevroren op 66 jaar en vier maanden. Daarna zal de stijging drastisch worden afgezwakt. Elk jaar dat we vanaf 2025 langer leven gaan we acht maanden later met pensioen en mensen met zware beroepen kunnen eerder stoppen met werken.

"We hebben nog nooit zoveel binnengehaald als nu," aldus Elzinga die benadrukt dat alle generaties er in het nieuwe stelsel op vooruit gaan. "We hebben een mooi en robuust systeem dat ook in de toekomst werkt." In dat systeem wordt de zogeheten doorsneepremie afgeschaft, wat de weg vrijmaakt voor een persoonlijker pensioen.

Verliezers

"De generatie die verliest zijn met name de veertigers en vijftigers, daar hebben we heldere afspraken over gemaakt," geeft Elzinga toe. Maar volgens de pensioenonderhandelaar van de FNV kan deze groep ruimhartig worden gecompenseerd doordat je met het loslaten van de doorsneepremie op termijn met minder premie hetzelfde resultaat kunt bereiken. "Het geld dat je daarmee gaat verdienen kun je gebruiken voor de compensatie."

In het principe-pensioenakkoord dat vanmorgen werd gepresenteerd is verder afgesproken dan pensioenfondsen minder hoge buffers hoeven aan te houden. Dat betekent dat de pensioenen in goede tijden sneller kunnen stijgen, maar het betekent ook dat de pensioenen kunnen dalen in slechtere tijden.

Dries Roelvink had zware beroepen: ‘bakker, visser en bejaardenverzorger’

Ster advertentie
Ster advertentie