Binnenland

FNV dreigt met rechtszaak tegen FIFA

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV dreigt met rechtszaak tegen FIFA

[NOS] De FNV vindt dat er een einde moet komen aan het afbeulen en uitbuiten van gastarbeiders die werken aan de stadions in Qatar, waar in 2022 het WK voetbal gespeeld wordt.

FNV stelt de wereldvoetbalbond FIFA daarom een ultimatum: als de bond er niet voor zorgt dat de arbeidsomstandigheden rond de bouw van de voetbalstadions in Qatar verbeteren, volgt een rechtszaak in het Zwitserse Zürich.

Cosmetische verbeteringen

Advocaat Liesbeth Zegveld staat de FNV bij. Ze zegt op NPO Radio 1 dat eerdere openbaringen over de werkomstandigheden al wel wat dingen hebben veranderd, maar dat deze vooral cosmetisch zijn.

"We zien dat arbeiders die aan de stadions werken het een stuk beter hebben, want daar komen journalisten. Hun labour camps, waar zij wonen, zijn ook beter inmiddels. Maar daarachter schuilen nog honderdduizenden mensen die echt in omstandigheden leven waar u en ik niet in zouden willen zitten."

Controle

De verantwoordelijkheid voor de omstandigheden ligt ook bij de overheid van Qatar, zegt Zegveld, maar de FIFA kan het land onder druk zetten.

"In het proces naar het WK toe heeft FIFA een dikke vinger in de pap. In het voorjaar heeft de FIFA gezegd een toezichtcommissie in het leven te roepen om het in de gaten te houden. Aan het einde van de dag kan FIFA er nog steeds onderuit. Het wereldkampioenschap kan nog steeds naar een ander land. Daarmee geef je ook de controle aan."

Ster advertentie
Ster advertentie