Binnenland
BNNVARA

DENK verliest kort geding tegen BNNVARA

foto: DE NIEUWS BVfoto: DE NIEUWS BV
  1. Nieuwschevron right
  2. DENK verliest kort geding tegen BNNVARA

De Nieuws BV hoeft de geluidsopnamen die haar twee journalisten in het geheim maakten in de fractiekamer van politieke partij DENK, niet te verwijderen van internet. "De belangen van de journalisten wegen zwaarder dan die van de politieke partij," zo oordeelt de rechter.

De reportage waarin De Nieuws BV onthulde dat DENK een nepnieuwscampagne plande mag dus online blijven staan. In die reportage waren ook fragmenten van een heimelijk opgenomen gesprek met Farid Azarkan te horen. Azarkan erkent daarin dat DENK de campagne plande en hij verantwoordelijk is. DENK wilde via een kort geding afdwingen dat die opnames verwijderd zouden worden.

Ernstige misstand

De Nieuws BV heeft volgens de rechtbank terecht aangevoerd dat (het idee voor) de nepnieuwscampagne als een ernstige misstand kan worden aangemerkt. Anders dan DENK beweert ging het hier niet over een ‘pikant nieuwsfeitje’, maar om een misstand waarover het publiek moest worden geïnformeerd. "De nepbanner kon immers leiden tot polarisatie, angst en haat en had Wilders mogelijk zelfs in gevaar gebracht," aldus de rechtbank.

De rechtbank geeft tevens aan het belangrijk te vinden vindt dat het daarbij niet ging om een afgeschoten idee van een reclamebureau maar om een idee van het campagneteam van DENK zelf, met Azarkan als voorzitter.

"Bovendien vond de uitzending voldoende steun in de feiten en konden met de opnamen de beschuldigingen van Denk aan het adres van de journalisten, worden weerlegd." De rechtbank vindt die beschuldigingen van DENK aan de makers van De Nieuws BV dus onterecht.

Zuiver verhaal

BNNVARA vindt het een goede zaak dat de Rechtbank de journalisten van De Nieuws BV nadrukkelijk en op alle punten in het gelijk stelt en in bescherming neemt tegen een partij die probeert de waarheid te verhullen onder andere door journalisten vals te beschuldigen.

"Wij zijn absoluut blij dat de rechter heeft ingezien dat dit de enige juiste uitspraak is," zegt politiek journalist van De Nieuws BV Peter Kee. "Dit is een steuntje in de rug van de hele journalistiek. Wij hadden een zuiver verhaal in handen en wilden die opnames ook niet gebruiken. Maar als je voortdurend wordt neergezet als leugenaar rest je op een gegeven moment geen andere manier dan deze opnames naar buiten te brengen."

Ster advertentie
Ster advertentie