Binnenland

Brexit-datum opschuiven is serieuze optie, zegt Brexit-rapporteur Omtzigt
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brexit-datum opschuiven is serieuze optie, zegt Brexit-rapporteur Omtzigt

Als er voor 29 maart volgend jaar geen Brexit-deal is, dan moet Europa serieus overwegen om de deadline voor uittreding van het Verenigd Koninkrijk op te schuiven. Dat zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in 1 op 1. Omtzigt is een van de drie Brexit-rapporteurs van de Tweede Kamer.

Het Verenigd Koninkrijk zette op 29 maart 2017 de artikel 50-procedure in werking. Dat betekent dat twee jaar later, op 29 maart 2019 dus, het Britse vertrek uit de EU een feit zou moeten zijn. De EU kan die deadline opschuiven.

“Op het moment dat we totaal niet weten waar we aan toe zijn en je zou de Britten er geforceerd uitwerken, dan is uitstel een optie die het overwegen waard is”, zegt Omtzigt.

Wachten op de details

Sinds dit weekend is er eindelijk een beetje duidelijkheid over wat de Britten nou precies willen met die Brexit. “Afgelopen vrijdag hebben de Britten drie pagina’s met hoofdlijnen uitgegeven. Iedereen wacht nu met spanning op de details die eronder zitten. Die zouden donderdag naar buiten komen.”

Of die details donderdag daadwerkelijk bekend worden is nog onduidelijk, want na het opstappen van twee belangrijke ministers is het nogal onrustig in de Britse politiek. “Waar Groot-Britannië de grote fout gemaakt heeft, is dat ze na referendum snel de artikel 50-brief overhandigd hebben in Brussel. Maar ze hadden toen nog geen plan hoe de toekomstige relatie met de EU eruit zou moeten zien.”

'Totale ramp'

Volgens Brexit-rapporteur Omtzigt heeft de Brexit de potentie om een totale ramp te worden. Hij wil dat Nederland zich zo goed mogelijk voorbereidt op de Brexit, maar dat is lastig zolang niet duidelijk is hoe die Brexit eruit gaat zien. Omtzigt is voorstander van een oefening om te testen of Nederland goed kan omgaan met bijvoorbeeld de invoer van Britse goederen, maar hij noemt het nu nog onduidelijk wat er precies geoefend zou moeten worden.

Ster advertentie
Ster advertentie