Binnenland
KRO-NCRV

CDA’er Chris van Dam voor Nationaal Coördinator Ondermijning

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA’er Chris van Dam voor Nationaal Coördinator Ondermijning

CDA Tweede Kamerlid Chris van Dam is voor het aanwijzen van een nationaal coördinator om ondermijning aan te pakken. Dat zegt hij in het radioprogramma 1 op 1. Het voorstel om tot zo’n coördinator te komen werd eerder vandaag bij monde van burgermeester Depla uit Breda gedaan. Het zou een aanvulling zijn op een wetsvoorstel ter versterking van de aanpak van georganiseerde criminaliteit en ondermijning die verantwoordelijk minister Grapperhaus onlangs voorlegde aan de Tweede Kamer.

Van Dam zegt geschrokken te zijn over de corruptie bij de politie. Gisteren zei korpschef Henk van Essen in dagblad Trouw dat deze eerder toe- dan af lijkt nemen. Die aanwijzingen heeft hij gevonden in tienduizenden onderschepte chats onder criminelen. Daaruit blijkt dat zij toegang hadden tot politie-informatie. Van Dam, zelf oud-politieman, wijst als mogelijke oorzaak op de relatief grote teams. "Te grote teams, te weinig leidinggevenden. Dat leidt tot weinig zicht op elkaar, en geeft de mogelijkheid om ongezien dingen te doen."

Corruptie is niet zwart-wit

Corruptie binnen de politie is echter niet zwart-wit, stelt Van Dam. Op de vraag of hij in zijn tijd als politieman weleens in het grijze gebied is geweest zegt hij: "Ook ik heb wel eens geweld toegepast waarvan je achteraf misschien kan zeggen: was dat nodig?" Volgens het Kamerlid zou de politie voor dit soort kwesties een eigen tuchtrecht moeten hebben. "Om volgens eigen professionele normen te kijken wat goed en fout is." Nu belanden politiemensen te snel in het strafrecht", aldus Van Dam. Een voorstel van zijn hand om politiemensen vaker gedurende hun dienstperiode te laten screenen ligt momenteel in de Eerste Kamer. Tot nu toe vindt een dergelijke screening op geschiktheid alleen aan het begin van de politieopleiding plaats.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie