Binnenland
NOSNTR

Inflatie nog nooit zo hoog: "Mensen zijn in paniek"

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inflatie nog nooit zo hoog: "Mensen zijn in paniek"

De inflatie is nu 17,1 procent. Een record. Na de Tweede Wereldoorlog was de inflatie nog niet zó hoog. Dat is de boodschap van het 'Centraal Bureau voor de Statistiek' vandaag. Maar wat betekent deze hoge inflatie nou concreet? Welke impact heeft het op die groep mensen die al zeer weinig geld hebben?

Inflatie was nog nooit zo hoog

Video niet beschikbaar

"Mensen weten niet meer wat ze moeten doen", vertelt Asma ben Njima in Nieuws en Co. 2 jaar geleden begon ze een voedselbank vanuit huis in Den Haag en helpt inmiddels 63 gezinnen

Geen gewone voedselbank

Personen die bij Njima aankloppen vallen vaak net buiten de boot bij een reguliere voedselbank. "Mensen die niet in aanmerking komen voor de reguliere voedselbank, via de gemeente zelf, die kunnen bij mij in aanmerking komen, omdat wij andere richtlijnen hanteren. Als je gaat kijken naar mensen met schulden, die de gemeente niet meeneemt als uitgave, kom je eigenlijk al heel gauw in aanmerking."

Stijgende prijzen

Njima merkt steeds meer paniek bij de mensen die bij haar voedselbank langskomen. "Het ging eindelijk een beetje goed en nu weten mensen niet meer wat ze moeten doen. De prijzen stijgen enorm, maar dat geldt voor de boodschappen, voor alles. Mensen zijn bang dat ze weer in de schulden vallen."

Dilemma’s

"Mensen die bij mij komen kunnen door middel van voedselpakketten schulden aflossen. Nu met de energieprijzen, gaat dat niet meer lukken. Nu is het echt een keus van: ga ik energie betalen of schuld? Moet ik voor mijn kinderen zorgen? Het is echt een grote problematiek."

"We verwachten meer aanmeldingen de komende 3 maanden. Ik weet vrij zeker dat de aanmeldingen gaan stijgen. Daar ben ik echt bang voor."

Ouders

Er komen ook heel wat mensen met kinderen bij Njima. Het gaat ook niet goed met deze groep. "Het zijn mensen die niet eens een lunch mee kunnen geven aan hun kinderen. Hoe verwacht je dat ze zulke belachelijke energieprijzen gaan betalen. Dan krijgen ze 1 keer per jaar 900 euro uitgekeerd, maar ja, daar ben je 2 maanden verder mee. Het schiet niet op."

NC inflatie voedselbank

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie