Binnenland
BNNVARA

Steeds meer exotische muggen in Nederland

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer exotische muggen in Nederland

Gele koortsmuggen in Moerdijk, Aziatische bosmuggen in Lelystad en tijgermuggen in Weert. Volgens entomoloog Bart Knols is 2017 een goed jaar voor exotische muggen in Nederland. In zeker tien gemeenten zijn ze aangetroffen. Maar deze nieuwe soorten brengen een hoop gezondheidsrisico’s met zich mee. Ze kunnen diverse virusziekten overdragen zoals dengue, Zika en chikungunya.

Exotische muggen in opmars

Samen met bioloog Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu en Wilfred Reinhold van het platform Stop invasieve exoten heeft Bart Knols onlangs een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd over de opmars van niet inheemse muggen. Volgens Knols doet de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (de NVWA) niet voldoende om de import en verspreiding van exotische muggen tegen te gaan.

Exotische muggen in Nederland

Er zijn op meerdere plekken gelekoortsmuggen, Aziatische bosmuggen en tijgermuggen aangetroffen. Ondermeer in Lelystad, Weert, Rotterdam en Assen. Bekend is dat deze muggen het land binnenkomen met de invoer van gebruikte banden en het sierplantje Lucky bamboo. Deze tropische plant komt oorspronkelijk uit Kameroen en wordt in Nederland gebruikt als kamerplant. Ze kunnen diverse virusziekten overdragen, zoals dengue, Zika en chikungunya. De onderzoekers merken op dat het overzicht waarschijnlijk niet eens compleet is, omdat de NVWA de vondsten bij Lucky bamboobedrijven er niet in zet. Na een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur werd wel bekend dat in 2015 exotische muggen zijn gevonden bij de kwekers van deze sierplantjes in Amstelveen, Lansingerland en Westland, en in 2016 in Amstelveen en Kaag en Braassem. Het is dus goed mogelijk dat ze ook dit jaar zijn aangetroffen.

Nultolerantie tijgermuggen

Acht jaar nadat de Kamer met algemene stemmen een motie voor nultolerantie van tijgermuggen aannam, constateren de onderzoekers dat de regering in gebreke is gebleven bij de uitvoering van die motie. Vanwege de gezondheidsrisico’s op zowel korte als lange termijn, en het feit dat de muggen na vestiging al snel niet meer uit te roeien zijn, doen de onderzoekers een oproep aan de Kamercommissie voor Volksgezondheid. De commissie zou aan de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge moeten vragen om zodanige maatregelen te nemen dat de invoer van gezondheidsbedreigende muggen wordt gestaakt. Tijgermugvrije import van gebruikte banden en Lucky bamboo is in de praktijk mogelijk gebleken en zou door middel van regelgeving moeten worden afgedwongen. Hier zou volgens de onderzoekers de NVWA streng op moeten toezien.

Zondag in Vroege Vogels een interview met Bart Knols van Platform Stop invasieve exoten. Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie