Binnenland
AVROTROS

Burgemeester Haarlem doet woedende oproep op Instagram na geweld tegen hulpverleners: 'Schandelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Haarlem doet woedende oproep op Instagram na geweld tegen hulpverleners: 'Schandelijk'

Een boze oproep op Instagram van burgemeester van Haarlem Jos Wienen. Afgelopen weekend werden twee handhavers in zijn gemeente aangevallen. "Niemand die naar zijn werk gaat verwacht te worden geslagen. Het is schandelijk dat steeds meer hulpverleners hier te maken mee krijgen." Wienen vertelt erover bij EenVandaag op NPO Radio 1.

De handhavers werden in hun gezicht geslagen en op de grond geduwd. Een van hen laat via de gemeente weten er zeer van ondersteboven te zijn: "Ik kan niet goed slapen. Ik blijf de beelden maar zien hoe mijn collega op de grond werd geduwd. Vooral het gevoel van onmacht, omdat ik hem niet meteen kon helpen. We zijn er gelukkig nog goed vanaf gekomen, want het had heel anders kunnen aflopen", is in zijn reactie te lezen.

Oproep

"Ik voel me boos, verdrietig en teleurgesteld", vertelt Wienen over zijn oproep op Instagram. "Ik kan me voorstellen dat mensen het niet leuk vinden herinnerd te worden aan regels, maar om dan geweld te gebruiken, dat is onacceptabel."

Volgens de burgemeester was er eigenlijk niks aan de hand afgelopen weekend. De handhavers spraken mensen op redelijk toon aan op hun gedrag. "Mensen gaan makkelijker dan vroeger over tot geweld. Mijn oproep is een teken van solidariteit met de handhavers, ik sta achter en naast ze." Wienen is strijdlustig: "We hebben beelden van de daders van de bodycam. We gaan ze zeker opsporen. Ik wil dat ze stevig worden aangepakt met een boete. We hebben aangifte gedaan."

Geweld tegen hulpverleners

De overheid probeert paal en perk te stellen aan het geweld tegen hulpverleners. Zo is er sinds een maart 2021 een landelijke taskforce met de naam 'Onze hulpverleners veilig', die als doel heeft dit soort geweld terug te dringen en Nederlanders ervan doordringen dat agressief gedrag richting hulpverleners nooit wordt getolereerd. .

Het Openbaar Ministerie eist 200 procent hogere straffen als blijkt dat er sprake was van geweld tegen hulpverleners. Uit onderzoek blijkt dat rechters die eisen meestal ook over nemen.

Wapenstok

Desondanks neemt het geweld niet af. Hoewel er afgelopen jaarwisseling 15 procent minder incidenten tegen hulpverleners waren dan het jaar ervoor, bleek uit onderzoek van vakbond NU'91 dat vorig jaar 92 procent van de zorgmedewerkers agressie of geweld heeft meegemaakt.

In de gemeente Haarlem wordt daarom de discussie gevoerd over het invoeren van de wapenstok. Wienen is voorstander. "Ik vind zelf dat een wapenstok bij het uniform van de handhavers moet kunnen. Daar zitten risico's aan, maar mensen die dergelijk stok krijgen, krijgen daarbij speciale opleiding om er goed mee om te kunnen gaan."

Burgemeester Jos Wienen over geweld tegen hulpverleners

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie