Binnenland
NOSNTR

Gaat het te ver dat het YouTubekanaal van Lange Frans is verwijderd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat het te ver dat het YouTubekanaal van Lange Frans is verwijderd?

YouTube heeft het kanaal van rapper en complotdenker Lange Frans verwijderd. Hij zou herhaaldelijk de richtlijnen van het videoplatform hebben geschonden. Lange Frans noemt dat in een reactie 'censuur'. YouTube treedt sinds vorige week harder op tegen video's die complottheorieën verspreiden en oproepen tot geweld.

"Ik vind het zelf wel zorgelijk dat techbedrijven regels stellen over wat wel en wat niet mag op het internet", zegt Stefan Kulk, hoofddocent technologie en recht aan de Universiteit Utrecht, in Nieuws en Co. "Maar tegelijkertijd is het ook belangrijk dat er wat wordt gedaan aan schadelijke en gevaarlijke content. Maar je moet er wel voor zorgen dat je dat netjes doet en dat er uitleg is waarom content is verwijderd."

Lange Frans denkt zelf dat de blokkade iets te maken heeft met de uitzending van Zondag met Lubach. Presentator Arjen Lubach had een item over nepnieuws en complottheorieën.

Ook de YouTube-video's van Lange Frans kwamen langs:

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=FLoR2Spftwg" start="false"}

Gaat het te ver?

Kulk stelt vragen bij het verwijderen van het hele account van Lange Frans. "Je kunt je afvragen of dat misschien niet wat te ver gaat", zegt hij. "Je kunt misschien ook alleen de video's verwijderen."

Want het videoplatform moet hierin balanceren op een dun randje, zegt hij. "Je kunt de video's ook laten staan. Dan komt weer de vraag welke schade dat toebrengt. Je moet een balans vinden in het beschermen van de vrijheid van meningsuiting en er wel voor zorgen dat die techbedrijven beslissingen nemen die juist en correct zijn. Je moet ze ook kunnen aanvechten."

Fabeltjesfuik

Het probleem dat ook Lubach schetst, is dat mensen te veel worden meegenomen in een onderwerp waar ze veel naar kijken. Zo blijven mensen die naar complottheorieën kijken daar in hangen, zonder dat ze content uit een andere hoek te voorgesteld krijgen. "Het zijn algoritmen die dit bepalen, mensen blijven kijken en dat levert weer meer advertentie-inkomsten op."

"Je zou het kunnen verplichten om een wat diverser beeld te schetsen. Dat die algoritmen het hele spectrum aan meningen en gedachten suggereren als je aan het youtuben bent", besluit Kulk.

Youtube deel2

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie