Binnenland
EO

Rookvrije terrassen McDonald's: 'We moeten rokers niet als paria behandelen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rookvrije terrassen McDonald's: 'We moeten rokers niet als paria behandelen'

Een sigaret op één van de 258 terrassen van de McDonald's zit er binnenkort niet meer in. De fastfoodketen voert vanaf eind deze zomer een rookverbod in. Johan de Vos, horecaondernemer en vicevoorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland Breda, heeft begrip voor de keuze maar zit niet te wachten op een algeheel rookverbod: "We moeten rokers niet als paria behandelen. Als mensen in de buitenlucht zitten, dan mogen ze zelf de keuze maken of ze roken."

McDonald's gaat roken verbieden: goed voorbeeld doet goed volgen?

Video niet beschikbaar

Sigarettenrook op het terras leidt voor sommige klanten tot veel irritaties. Daarom worden steeds meer terrassen rookvrij, zo ook die van de McDonald’s. Toch zijn er nog maar weinig ondernemers die rokers op hun terrassen consequent weren. "In ons overzicht komen we tot een dikke 250 terrassen, dan zit je op een kleine procent van alle terrassen", zegt Ton Voeten van Clean Air Nederland. Met het besluit van de fastfoodketen verdubbelt dat getal. "Het is een goede stap in de goede richting", aldus Voeten.

Kroeg of kinderrestaurant

Horecaondernemer De Vos heeft begrip voor deze keuze, maar wijst op de verschillen binnen de branche: "Restaurants die gericht zijn op kinderen zullen deze stap eerder zetten en dat juich ik alleen maar toe. Maar als je een kroeg of een stapcafé hebt, dan heb je een andere uitdaging. Ik denk dat 80 procent van mijn bezoekers in de kroeg wel een sigaretje wil roken." Dat doet volgens De Vos niets af aan de gastvrijheid richting niet-rokers: "Iedereen is bij mij welkom, maar iedereen maakt zelf de afweging of je er wel of niet bij gaat staan."

Verplichten

Het besluit van McDonald’s roept de vraag op of roken op alle terrassen in Nederland wettelijk verboden moet worden. De Vos vindt van niet: "Laat die keuze bij de ondernemer zelf en ga niet als overheid met het vingertje wijzen." Ook Voeten is geen voorstander van een compleet verbod: "De horeca is een sector die gastvrijheid en dienstverlening in de genen heeft, dan is het jammer als die beperkingen moet opleggen."

Theehuis Rhijnauwen besloot eerder al om een rookverbod in te voeren. Bij het restaurant in Bunnik is het terras sinds 2016 stapsgewijs rookvrij gemaakt. "Wij hebben eerst een kwart van het terras rookvrij gemaakt, nu is het hele terras rookvrij en mag je alleen buiten ons terrein roken", aldus bedrijfsleider Jesse Blijde.

Klanten reageerden volgens Blijde ‘relaxter’ dan verwacht. Je kan er als klant bij het theehuis dan ook niet omheen: "Het wordt heel goed aangegeven op de menukaart, tafels, vlaggen en de vele bordjes in en rond het restaurant." Kroegeigenaar De Vos prijst deze aanpak, maar acht dit niet haalbaar voor de gehele horecabranche: "Helemaal geweldig, maar dit werkt niet voor de doelgroep binnen mijn horecabedrijf."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie