Binnenland
NOS

'Nederlandse banken en bedrijven betrokken bij Russisch witwasschandaal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlandse banken en bedrijven betrokken bij Russisch witwasschandaal'

Een Britse zakenman heeft aangifte gedaan tegen Nederlandse banken en bedrijven voor het witwassen van crimineel geld uit Rusland. Dat melden Zembla en NRC.

Zakenman Bill Browder zegt dat de banken en bedrijven betrokken zijn bij het witwassen van meer dan 8 miljoen euro dat afkomstig is uit de Magnitski-zaak.

Sander Rietveld over het onderzoek naar witwassen via Nederlandse banken

De fraude gebeurde via het filiaal van de Danske Bank in Estland, de bank die vermoedelijk 200 miljard euro heeft witgewassen. Witwasbedrijven uit belastingparadijzen als Belize en de Britse Maagdeneilanden hadden daar rekeningen.

Groente, fruit en bloemen

Deze brievenbusbedrijven maakten geld over naar onder meer Nederlandse bedrijven. Het geld belandde onder andere bij exporteurs van groenten, fruit en bloemen, blijkt uit rekeningoverzichten die NRC en Zembla hebben ingezien.

De bedrijven leverden producten aan Russische afnemers. Daarvoor kregen ze op Nederlandse bankrekeningen geld van derde partijen, via het Estse filiaal van Danske Bank. De drie grootste Nederlandse banken ING, ABN Amro en Rabobank zouden zijn gebruikt voor de transacties. Er zijn geen aanwijzingen dat de Nederlandse bedrijven wisten van de fraude.

'Te weinig controle op geldstromen'

Zakenman Bill Browder verwijt de banken en bedrijven in Nederland dat ze hun geldstromen onvoldoende hebben gecontroleerd. De aangifte uit 2017 kwam niet eerder in de openbaarheid. Het Openbaar Ministerie zegt tegen NRC en Zembla dat de aangifte wordt bestudeerd.

Eerder dit jaar schikte ING voor 775 miljoen euro met het OM in een groot witwasschandaal.

Ster advertentie
Ster advertentie