Binnenland

84 doden door aanslag Nice, dader is Franse Tunesiër

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 84 doden door aanslag Nice, dader is Franse Tunesiër

Bij de aanslag met een vrachtwagen in Nice zijn volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zeker 84 mensen omgekomen. Behalve de doden zijn er tientallen gewonden. De dader is een 31-jarige Fransman van Tunesische afkomst.

Hij was bekend bij de politie maar was niet in beeld bij de veiligheidsdiensten. Volgens Franse media is hij veroordeeld voor geweld en wapenbezit.

Correspondent Frank Renout vertelde op NPO Radio 1 over de dader:

De identiteit van de dader, die door de politie werd doodgeschoten, is nog niet officieel bekendgemaakt. Ook is nog onduidelijk of hij alleen of in opdracht handelde.

Een openbaar aanklager zei dat de bestuurder van de truck een afstand van ongeveer twee kilometer door de mensenmassa reed, volgens berichten met een snelheid van zo'n 50 kilometer per uur.

Zie ook: Tientallen doden bij aanslag met vrachtwagen in Nice

De aanslag is nog niet officieel opgeëist en ook de autoriteiten hebben daar nog niets over gezegd. Aan het begin van de nacht waren er berichten dat Islamitische Staat de aanslag had geclaimd maar dat werd later weer ingetrokken.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemde op NPO Radio 1 de gebeurtenissen "een orgie van geweld".

Hij heeft zijn condoleances overgebracht aan zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

President Hollande heeft de noodtoestand met drie maanden verlengd. Gisteravond nog werd bekend dat de noodtoestand op 26 juli zou worden ingetrokken.

De Touretappe van vandaag gaat wel gewoon door, maar in aangepaste vorm.

NPO Radio 1 staat vandaag een groot deel van de dag in het teken van de aanslag in Nice. Programma's gaan in aangepaste vorm door.

Ster advertentie
Ster advertentie