Binnenland

Van der Steur: Rutte was echt niet eerder op de hoogte

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van der Steur: Rutte was echt niet eerder op de hoogte

[NOS] Minister Van der Steur zegt dat premier Rutte niet op de hoogte was van het bedrag dat met de Teevendeal was gemoeid, totdat het zogenoemde 'bonnetje' van die deal werd gevonden. Dat was op 9 maart 2015. Volgens de minister werd de premier pas die dag geïnformeerd, onder meer over de 'ongeveer 4,8 miljoen gulden' die staatssecretaris Teeven zich meende te herinneren.

Van der Steur moet zich vanmiddag in de Tweede Kamer opnieuw verantwoorden voor de rol die hij als Kamerlid speelde, en over wat hij daar later als minister over zei. Deze week verscheen een boek van Nieuwsuur-journalist Bas Haan over de Teevendeal. Daarin onthult hij dat Van der Steurs bemoeienis verder ging dan tot nu toe werd gedacht. De huidige minister zou er als Kamerlid voor hebben gezorgd dat cruciale informatie over de deal, zoals het bedrag van ongeveer 4,8 miljoen gulden, niet aan de Tweede Kamer werd gegeven.

Ook premier Rutte lijkt het zwaar te krijgen in het debat. De vraag is wanneer hij wist om hoeveel geld het ging. Rutte heeft steeds gezegd dat hij pas van het bedrag hoorde, toen het bonnetje na lang zoeken opdook. Bas Haan schrijft in zijn boek dat de premier eerder op de hoogte moet zijn geweest, omdat de concept-antwoorden van Opstelten naar zijn ministerie van Algemene Zaken waren gestuurd.

Maar Rutte ontkent dat in het boek. Zijn ministerie liet deze week nogmaals weten dat de ambtenaren van Algemene Zaken de concept-antwoorden hadden, maar dat die de premier nooit hebben bereikt. Dat bevestigt Van der Steur nu in zijn brief.

'Niks nieuws'

Van der Steur en Rutte zeggen al de hele week dat er niks nieuws is onthuld. De e-mail waar Haan over schrijft, is niet geheim gehouden, stellen zij. Die is met alle andere stukken naar de commissie-Oosting gestuurd, die twee keer onderzoek deed naar de Teevendeal. Over de onderzoeken van Oosting is steeds met de Tweede Kamer gesproken, zeggen de twee VVD-bewindslieden.

Het nieuwe debat over de Teevendeal komt de VVD slecht uit, zeven weken voor de verkiezingen. De schikking die in 2000 werd getroffen tussen toenmalig officier van justitie Teeven en een drugscrimineel leidde eerder al tot het aftreden van de VVD'ers Opstelten, Teeven en Kamervoorzitter Van Miltenburg.

Coalitiepartner PvdA heeft vanmorgen een extra fractie-overleg over de kwestie. Eerder deze week zei PvdA-Kamerlid Recourt dat er staatsrechtelijk zwaar weer dreigde voor Van der Steur. De PvdA speelt een cruciale rol in het debat vanmiddag.

Het debat begint om 14.00 uur. Onze politiek commentator Kees Boonman volgt het debat vanuit Den Haag en doet verslag in Radio EenVandaag op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie