Binnenland
AVROTROS

Oud-D66 leider Van der Laan reageert op onderzoek naar ongewenst gedrag Sidney Smeets: 'Ook kijken naar schade voor de Kamer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-D66 leider Van der Laan reageert op onderzoek naar ongewenst gedrag Sidney Smeets: 'Ook kijken naar schade voor de Kamer'

De directeur van Transparency International en oud-fractievoorzitter van D66, Lousewies van der Laan vindt dat er in het onderzoek naar meldingen van ongewenst gedrag van Sidney Smeets niet alleen gekeken moet worden naar de wet en de partijregels, maar ook of het aanzien van de Kamer is geschaad. "Het kan ook goed zijn dat je zegt: Er is geen wet overtreden, maar wel een morele norm", zegt zij in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

Smeets raakte gisteravond in opspraak. Meerdere jonge mannen meldden dat het kersverse Tweede Kamerlid hen ongepaste berichten heeft gestuurd via privéberichten op Twitter. D66 was al langer bekend met de meldingen, maar is nu een intern onderzoek gestart naar de verdenking van ongewenst gedrag.

Vertrouwen in de politiek

Als de partij puur kijkt of er strafbare feiten zijn gepleegd, gaan de onderzoekers voorbij aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid die Kamerleden hebben volgens de directeur van TIN. "Het gaat niet alleen om het aanzien van de Kamer, maar ook om het vertrouwen in de politiek."

De oud-fractievoorzitter van D66 realiseert zich dat de beoordeling van de norm bij verschillende partijen anders zal uitpakken. Van der Laan: “De partijen hebben een grote verantwoordelijkheid bij de screening. Zij moeten aangeven: dit zijn onze normen, onze waarden en onze regels. En we willen niet in verlegenheid gebracht worden."

Preventief

De corruptiebestrijder vindt het opvallend dat er nu opnieuw een politicus van D66 in het nieuws komt met ongewenst gedrag. "Het lijkt erop dat de partij de procedure niet op orde had. En dat is interessant. De partij had natuurlijk eerder een metoo-affaire aan de hand." Dat was in februari, toen er ook intern onderzoek werd gedaan binnen de partij.

Zij ziet daarom een rol voor haar organisatie om de dialoog met de partijen over het belang van goede screening voort te zetten. Wanneer blijkt dat Smeets de normen en waarden van de partij heeft overtreden, moeten daar consequenties aan worden verbonden. "Het is belangrijk dat iedereen en elke instantie zijn verantwoordelijkheid neemt", zegt Van der Laan. "In dit specifieke geval maar ook voor de toekomst. "De manier waarop je omgaat met dit soort kwesties leidt tot meer bewustwording bij anderen, en kan dus wat dat betreft ook preventief werken."

Lousewies van der Laan: ‘Het kan goed zijn dat je zegt: Er is geen wet overtreden, maar er is wel een norm’

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie