Binnenland
EOKRO-NCRV

Woningbouwproblemen en grootse plannen in Flevoland: 'Wij hebben er wél de ruimte voor'

foto: Marijke van Broekhoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Woningbouwproblemen en grootse plannen in Flevoland: 'Wij hebben er wél de ruimte voor'

In grote delen van Nederland is de woningnood inmiddels een behoorlijk probleem geworden. Zo ook in Flevoland, vertelt Odeke de Jong, presentator bij Omroep Flevoland, in NPO Radio 1 Luistert naar jou. "Maar wij hebben nog het voordeel dat we er de ruimte voor hebben, in tegenstelling tot andere plekken."

Video niet beschikbaar

Om de woningnood tegen te gaan hoopt de provincie Flevoland, met minister van Woningbouw Hugo de Jonge, behoorlijk door te kunnen bouwen, vertelt De Jong. "De ambitie is uitgesproken dat hier wel 100.000 woningen bij kunnen komen." Dat zijn geen extra woningen, maar vooral projecten die al op de planning stonden. "Iedere gemeente wilde hier wel een beetje groeien, en daar staat nu een plusje op."

'Flevoland is een landbouwgebied'

Hoe wijds en ruimtelijk de provincie Flevoland volgens sommigen er ook uit mag zien, het is niet zo eenvoudig om meer te bouwen. "Dat kwam in het gesprek over de weidevogels ook al naar boven, Flevoland is een landbouwgebied", legt De Jong uit. "Super grond, enorme opbrengsten, 8 miljoen omzet per jaar met wat er uit de grond komt. De keuze die nu gemaakt moet worden is, waar ga je dan die extra huizen bouwen?"

In Dronten wordt ook gezocht naar plekken om huizen te bouwen. "Er zijn in Dronten drie dorpskernen, ga je dat doen op een grasveldje dat nog in een wijk open ligt, of moet je dat toch buiten die dorpsgrenzen gaan zoeken? Dan moet je toch naar die landbouwgrond gaan kijken. Daar zitten die boeren niet helemaal op te wachten."

'De opkomst was nog nooit zo laag'

De democratische inbreng van inwoners van Flevoland is daarnaast een probleem, schetst De Jong. "Afgelopen jaar waren hier gemeenteraadsverkiezingen, de opkomst was nog nooit zo laag. Als je hier kijkt, naar Dronten, was de opkomst maar 52 procent. Almere zat met de opkomst bij de slechtste drie gemeenten, met iets van 39 procent."

Er zijn lage verwachtingen voor de opkomst tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van dit jaar. 'Dat wordt natuurlijk helemaal niets. De Provinciale Statenverkiezingen zijn geen sexy verkiezingen. Ga nog een keer hier het winkelcentrum in en vraag mensen: 'waar gaat de provincie eigenlijk over?'. Wie weet dat nou? Het is een soort tussenlaag die grote projecten opstuwt, maar wat het concreet betekent, dat weet niemand."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?

Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?

Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.

Ster advertentie
Ster advertentie