Binnenland
NOSNTR

Gaan de scholen dan toch dicht?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan de scholen dan toch dicht?

Het zou niet gebeuren. Demissionair minister Hugo de Jonge maakte de belofte dat de scholen op zouden blijven, ondanks de stijgende coronacijfers. Uit de praktijk blijkt dat het voor sommige scholen niet haalbaar is.

Hoge coronacijfers: gaan de scholen dicht?

“De situatie is zorgelijk”, vertelt Bert Nelissen in Nieuws & Co. Hij is voorzitter van INNOVO, een koepelorganisatie van ruim veertig basisscholen in Midden- en Zuid-Limburg. Hij ziet de situaties bij zijn scholen steeds erger worden. “Ik was genoodzaakt geweest om vier scholen te sluiten.”

Situatie

Eerst was er geen sprake van een probleem. Een aantal weken geleden werd een enkele klas naar huis gestuurd. Bij drie besmettingen binnen een klas, moet de hele klas naar huis. Volgens Nelissen is de situatie verergerd. “We zien een opschaling van besmettingen, dus we kunnen afwachten dat door de maatregelen klassen naar huis moeten.”

Nelissen wil besmettingen voorkomen op de scholen en heeft er voor gekozen om over te gaan op onderwijs op afstand. “We hebben nu nog voldoende leerkrachten en ondersteuners die dat kunnen verzorgen”, vertelt hij. Hij denkt dat met deze maatregel verdere verspreiding van het virus te kunnen tegenhouden.

Reacties

Er wordt verschillend gereageerd op het besluit om de scholen te sluiten. INNOVO verstuurde vorige week een brief naar alle ouders. Zij werden geïnformeerd over de situatie. In de brief werd verteld dat ouders rekening moesten houden met de mogelijkheid dat hun kind thuis zou zitten. Van ouders ziet Nelissen vooral twee verschillende reacties. “Ene kant zien we begrip en bezorgdheid voor de ontwikkeling van het kind”, legt hij uit. Daarnaast zien ze ook negatieve feedback. “Ze zeggen dat we de problemen in het land wel erg in de gezinnen laten landen.”

Bij de leerkrachten is een gemixt gevoel over het sluiten van scholen. Zij vertellen Nelissen dat ze het liefst voor de klas lesgeven. “Tegelijkertijd is er af en toe angst.” Sommige docenten zijn bang om besmet te worden met het coronavirus of zijn angstig om het te verspreiden. “Het besef dat gevaccineerd zijn geen garantie biedt, dringt door.”

Verantwoord openblijven

Demissionair minister Hugo de Jonge maakte de belofte om de scholen open te houden. Demissionair minister van onderwijs Arie Slob gaf ook aan dat het onderwijs gewoon nog verantwoord open kan blijven. Nelissen ziet dat anders. “Het zijn interessante beschouwingen op afstand, maar ik zit hier in de concrete situatie.” Hij krijgt soms te maken met wel tien besmettingen per dag. Wanneer deze allemaal in dezelfde klas zijn gevallen, dan moet de hele klas naar huis. “Als je nog met droge ogen beweert dat er een ongestoorde voortgang kan zijn van het onderwijs, dan vind ik dat wel heel bijzonder.”

NC school sluiting

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie