Naar homepage
Binnenland

Dringend advies Rutte: maximaal 6 gasten ontvangen 'in privésfeer' en thuiswerken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dringend advies Rutte: maximaal 6 gasten ontvangen 'in privésfeer' en thuiswerken

[NOS] In een nieuwe persconferentie rondom het coronavirus hebben premier Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge nieuwe adviezen aangekondigd. Vooral in de privésfeer ontstaan nieuwe besmettingen, dus luidt het dringende advies: ontvang maximaal zes gasten thuis en houd deze op anderhalve meter afstand.

De premier benadrukte dat het niet goed gaat met de besmettingen. "Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af." Maar het virus verspreidt zich vooral 'achter de voordeur'. Daarom passen feestjes, borrels of andere bijeenkomsten bij mensen thuis niet meer. "Doe dit in horecagelegenheden, met vaste zitplaatsen."

Ook liet de premier weten dat er extra aandacht zal zijn voor handhaving bij gehuurde zalen voor bijvoorbeeld bruiloften. "Geen polonaise, blijf zitten, feliciteer op afstand. Ondernemers moeten daar scherp op gaan letten."

Daarnaast zal het thuiswerken voorlopig nog even blijven. "Er volgt geen versoepeling op 1 september. De cijfers laten dat niet toe." Wel neemt de quarantainetijd af, zei minister de Jonge. "In plaats van 14 dagen raden we nu 10 dagen aan."

Later vanavond zal Amsterdam nog gerichte regionale maatregelen aankondigen. Het kabinet sluiten niet uit dat – mochten er meer besmettingen landelijk komen – ook nationaal meer maatregelen genomen zullen worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie