Binnenland

Rode Kruis: aanval op hulpkonvooi is schending van het oorlogsrecht

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Rode Kruis: aanval op hulpkonvooi is schending van het oorlogsrecht

[NOS] De aanval op een hulpkonvooi van de Rode Halve Maan in de Syrische provincie Aleppo druist in tegen alle regels van het oorlogsrecht. Het Rode Kruis is woedend dat de konvooi is gebombardeerd, zegt woordvoerder Merlijn Stoffels.

"In het oorlogsrecht is afgesproken dat hulpverleners nooit en te nimmer bestookt mogen worden. Dat is nu wel gebeurd en dat druist in tegen alle regels van het oorlogsrecht", vertelt Stoffels op NPO Radio 1.

Slachting

Ooggetuigen vertelden op het moment van de aanval wat ze zien. "O mijn god. Het Syrische leger bestookt een hulpkonvooi en richt een slachting aan in Uram al-Kubra. Het is 19 september 2016", zegt een van hen.

"'s Avonds om half acht gooide een helikopter van het regime vier vatbommen op deze opslagplaats van de Rode Halve Maan. Het regime en Rusland hebben deze plek aangevallen en hebben hulpgoederen en materiaal van de Syrische Halve Maan vernietigd," vertelt een reddingswerker. Hij beschrijft wat er overgebleven is van de opslagplaats en het konvooi. "Bij de opslagplaats waren meer dan twintig vrachtwagens met voedsel, medicijnen, luiers en dekens. De vloer is bezaaid met medicijnen."

De VN kan niet bevestigen dat de aanval door de Russische of Syrische luchtmacht is uitgevoerd. Maar de VN-gezant voor Syrië De Mistura is net als het Rode Kruis woedend.

Hulp is hard nodig

Het konvooi trok richting Aleppo, een stad die waar de hulp hard nodig is, zegt Stoffels. Het is daarom niet alleen erg voor de organisatie, de hulpverleners en de nabestaanden, maar ook voor de mensen die de hulp nodig hebben.

"Vergeet niet: deze hulpverleners kunnen niet alleen dit hulpkonvooi niet meer uitvoeren, maar ook heel veel duizenden andere mensen niet helpen. En dat kan absoluut niet", zegt Stoffels.

Wie de aanval heeft uitgevoerd, is nog niet duidelijk en wordt nog onderzocht. Dat het konvooi werd bestookt is vreemd, omdat er vooraf juist veel contact was met de strijdende partijen. Het konvooi had toestemming om richting Aleppo te reizen, zegt Stoffels.

"Er was haast een juichstemming. Er was sinds het staakt-het-vuren een doorbraak. Onze hulpverleners konden naar Aleppo. En ik zag op Twitter ook haast juichende foto’s van hulpverleners die eindelijk de belegerde gebieden konden bereiken. Er was afstemming met alle strijdende partijen hierover. Dat is nu dus geschonden."

Ster advertentie
Ster advertentie