Binnenland
NOS

Toeslagenouders die niet naar rechter gingen als laatsten gecompenseerd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toeslagenouders die niet naar rechter gingen als laatsten gecompenseerd

Een groep gedupeerden van de toeslagenaffaire moet langer wachten op een schadevergoeding, meldt de Volkskrant. Vanaf volgende maand komt de Belastingdienst bijna alleen toe aan ouders die via de rechter hebben afgedwongen om op tijd behandeld te worden. Suzanne Arakelyan, advocaat van meerdere gedupeerden, reageerde in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Veel ouders stappen naar de rechter, omdat de overheid te langzaam over de brug komt met de compensatie. Ouders die dat niet hebben gedaan, komen achteraan de wachtrij. Het kan tot 2026 duren voordat er uitgebreid naar hun dossiers is gekeken, tenzij er een urgente situatie is.

'Zaken niet op orde'

"Dit omslagpunt zag je maanden geleden al aankomen", zegt Arakelyan. Zij is advocaat voor verschillende gedupeerden, onder wie ook ouders die gang naar de rechter hebben gemaakt. "De Belastingdienst heeft de organisatie niet op orde. Het is een hele starre organisatie."

Volgens haar is het voor veel advocaten inmiddels standaardprocedure om via de rechter de Belastingdienst tot spoed te manen. "Dat sommige ouders langer moeten wachten, is niet de schuld van de ouders die naar de rechter gaan om hun recht te halen. Het is de schuld van de Belastingdienst die de zaken niet op orde heeft."

Dwangsommen

In steeds meer zaken moet de Belastingdienst een dwangsom betalen omdat termijnen die de rechter oplegt niet worden gehaald. Er is ruim 2 miljoen betaald in ruim 1500 zaken. Er is in totaal 70 miljoen apart gezet voor toekomstige betalingen.

r1jn toeslagen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie