Binnenland
KRO-NCRV

Peter R. de Vries: ‘Tijdperk Holleeder nog niet voorbij’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter R. de Vries: ‘Tijdperk Holleeder nog niet voorbij’

Peter R. De Vries, de misdaadverslaggever die de zussen Astrid en Sonja Holleeder hielp met getuigen tegen hun broer, is ‘blij , opgelucht en verrast’, na de levenslange veroordeling van Willem Holleeder. Hoewel het vonnis ‘spijkerhard’ was, is het tijdperk Holleeder nog niet voorbij, zegt de misdaadverslaggever in 1 op 1 tegen Sven Kockelmann. “Er komt een nieuwe ronde, maar dit vonnis staat in ieder geval.”

Peter R. de Vries: ‘Tijdperk Holleeder nog niet voorbij’

"Het vonnis is spijkerhard verwoord", zegt De Vries, "er is niets van de verdediging overgebleven. Daar was ik eerlijk gezegd niet vanuit gegaan." De Vries voorzag in het diepste geheim zus Astrid Holleeder onder andere van een afluisterapparatuur, die cruciaal bleek voor de belastende getuigenverklaringen tegenover haar oudere broer.

De Vries hield tijdens de uitspraak contact met Astrid en de andere zus Sonja Holleeder, “ik ga hun reactie niet letterlijk verwoorden, maar ze zijn enorm opgelucht. Ze zijn heel blij dat de rechtbank duidelijk heeft gezegd dat hun getuigenissen betrouwbaar worden geacht, want dat werd toch wel telkens aangevallen.”

"Het hoofdstuk Holleeder is allesbehalve afgesloten", stelt De Vries, "uit het vonnis blijkt hoe niets en niemands ontziend hij te keer is gegaan. Niets valt uit te sluiten, to put it mildly, dat hij daar vanuit de gevangenis mee door gaat. Iedereen die tegen hem is opgestaan heeft het loodje gelegd. Die conclusie kun je wel trekken."

"Ik sta ook op zijn lijst, ja. Daar moet ik rekening mee houden. De dreiging is zeker niet minder geworden. Dit vonnis geeft ook brandstof aan Holleeder om terug te slaan. Dat kan hij net zo goed vanuit de gevangenis doen", vreest De Vries.

Sander Janssen, de advocaat van Holleeder, zegt dat zijn cliënt in hoger beroep zal gaan. Hij las een korte verklaring voor die Willem Holleeder kort na de uitspraak schreef in zijn celletje. “Ik heb mij niet schuldig gemaakt aan het opdracht geven tot liquidaties en bewijs daarvoor is er dan ook niet. Maar ik ben nu toch veroordeeld.”

Willem Holleeder is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het opdracht geven tot vijf liquidaties tussen 2002 en 2006, waarbij in totaal zes doden vielen. Dat heeft de rechtbank donderdagochtend in Amsterdam bepaald.

Ster advertentie
Ster advertentie