Naar homepage
Binnenland

Horeca-ondernemers willen zo snel mogelijk open: ‘We zijn er klaar voor’
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Horeca-ondernemers willen zo snel mogelijk open: ‘We zijn er klaar voor’

De horeca moet nog tot zeker 1 juni gesloten blijven. Maar niet alle ondernemers leggen zich daar zomaar bij neer. Zeker met een zonnig Hemelvaartsweekend voor de deur kunnen zij niet wachten om hun terrassen te openen.

Laurens Meyer is eigenaar van vijftig kroegen verspreid over het land. Hij merkt dat gemeenten verschillend omgaan met het heropenen van de horeca. "Op zijn zachtst gezegd is het vreemd dat in de ene gemeente een aantal strandbedden met een drankje op het strand al wel mogen, terwijl je in de andere dicht moet blijven," vertelt hij in Nieuws en Co.

Door het mooie weer verwachten veel stranden dat het weer druk gaat worden. "Als je ziet hoe mensen proberen elkaar te vermijden met ijsjes in de hand, dan verwacht ik wel dat het een probleem wordt als horeca niet open mogen."

Toch zijn er ook ondernemers die mogelijk opengaan ondanks het risico op boetes. "Ik snap wel dat ze dat willen doen. Als je anders steeds verder in de problemen komt, en weet dat er toch mensen komen… Dan snap ik dat je in het korte seizoen dat je besluit om toch open te gaan en die boete te riskeren."

Drukte vermijden

Toch waarschuwen het kabinet en RIVM om drukte te vermijden. Hoe doe je dat op een terras? "Wij kunnen met reserveringen die drukte prima reguleren." Volgens Meyer zijn veel ondernemers goed voorbereid, en weten ze wat ze moeten doen om veilig te kunnen werken.

"In het begin werd gezegd dat als er minder dan 700 IC-bedden bezet zouden zijn, er ruimte is voor versoepeling. Dat is geen argument." Ook haalt Meyer onderzoeken aan waarin staat dat besmettingsrisico’s buiten nihil zijn. "Dus op een terras, met anderhalve meter afstand, kan je veilig een drankje doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie