Binnenland
AVROTROS

'Hoenderloo Groep opgeofferd voor opbrengsten vastgoed'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hoenderloo Groep opgeofferd voor opbrengsten vastgoed'

De sluiting van De Hoenderloo Groep lijkt minder onvermijdelijk dan moederorganisatie Pluryn deed voorkomen. Volgens onderzoek van EenVandaag en Follow the Money zijn de financiële problemen niet zo groot als gezegd en sluit de groep om het vastgoed van de instelling voor tientallen miljoenen te kunnen verkopen.

De Hoenderloo Groep biedt opvang aan 200 jongeren met complexe problemen. Volgens Pluryn is het sluiten van De Hoenderloo Groep onvermijdelijk vanwege de grote verliezen, maar die financiële problemen zouden veel kleiner zijn dan eerder gemeld.

'Enorm onderpand'

Onderzoeksjournaliste Eelke van Ark van Follow The Money: "We hebben gezien dat heel Pluryn enorme verliezen leed. En dat de Hoenderloo Groep niet eens het meest verliesgevende onderdeel bleek te zijn."

Dat juist De Hoenderloo Groep 'slachtoffer' wordt heeft volgens Van Ark te maken met een combinatie van factoren. "Pluryn zegt: we kunnen dit niet meer redden. Daar zijn wat ons betreft de nodige vraagtekens bij te zetten."

Taxatie

De Hoenderloo Groep is in het bezit van een aantal gebouwen op de Veluwe. "Volgens Pluryn is dat vastgoed 15 miljoen euro waard. Maar volgens hun eigen taxatie blijkt dat dat meer dan 20 miljoen euro zal zijn op de markt als het bestemmingsplan wordt aangepast."

"Maar wij hebben aanleiding om te denken dat dat vastgoed zelfs tientallen miljoenen euro's waard zou kunnen zijn", zegt Van Ark. "Wij beschikken inmiddels over taxaties uit 2008 waarbij de waarde van alle gebouwen van De Groep op 48 miljoen euro wordt vastgesteld."

'Geld hard nodig'

Volgens Pluryn, is de sluiting van De Hoenderloo Groep wel onvermijdelijk. "We hebben gekeken naar alternatieven, maar die hebben het niet gehaald. En dat vinden we heel jammer. Pluryn kan De Hoenderloo Groep niet overeind houden. We kunnen niet 500.000 euro per maand verliezen, dat gaat niet."

Volgens de woordvoerder is er gekeken naar alternatieven, maar die hebben het niet gehaald. "De gelden van De Hoenderloo Groep hebben we hard nodig om de afbouw te bekostigen. Om jongeren naar een andere plek te begeleiden en om medewerkers van werk naar werk te helpen en schulden af te betalen."

Ster advertentie
Ster advertentie