Binnenland
BNNVARA

Moet het weer mogelijk worden om kinderen uit het buitenland te adopteren?

  1. Nieuwschevron right
  2. Moet het weer mogelijk worden om kinderen uit het buitenland te adopteren?

Mogen er op korte termijn weer kinderen uit het buitenland geadopteerd worden of wordt het verbod op adoptie definitief? Komende maand komt minister Franc Weerwind met een standpunt hierover sinds het adoptieverbod een jaar geleden per direct werd ingesteld nadat er misstanden en fraude werden geconstateerd bij adopties in het verleden. In De Nieuws BV praten Devi Boerema, oud-correspondent India, en Bina de Boer, adoptiecoach, erover. Beiden zijn geadopteerd uit India.

Boerema hoopt dat er in de toekomst weer kinderen geadopteerd kunnen worden uit het buitenland. "Zelf heb ik een goede adoptie-ervaring gehad en wil ik later ook zelf een kind adopteren" aldus Boerema. De Boer ziet dit anders en zou willen dat adoptie uit het buitenland niet meer wordt toegestaan.

Alhoewel De Boer eerst positief over adoptie dacht, vindt ze dat het niet meer past in de tijdsgeest van nu. "Adoptie begon destijds omdat de kerk vond dat alleenstaande moeders niet geschikt waren om kinderen op te voeden, die moesten in een gezin geplaatst worden."

Situatie India

De Boer vindt dat het niet in staat stellen van een moeder om haar eigen kind op te voeden en het kind niet te laten opgroeien met zijn eigen identiteit een schending van het kinderrecht is. "Vroeger werd er nog gezegd 'hoe jonger adopteren, des te minder schade', maar nu is gebleken hoe belangrijk de eerste 1000 dagen zijn. Hoe langer ze bij de moeder zijn, hoe stabieler ze in het leven zijn." De Boer geeft aan dat geadopteerden door de scheiding een achterstand in het leven oplopen.

Boerema geeft aan dat de werkelijkheid in India anders is en dat ze daar nog niet zo ver zijn en dat vooral meisjes daar het slachtoffer van zijn. "Veel gezinnen in India hebben voorkeur voor een jongen. Een gevolg daarvan is dat kindersterfte van meisjes en de abortus van meisjes hoog is". Boerema vertelt dat deze ongewenste meisjes juist in India een achterstand oplopen omdat eerst de jongens voeding en onderwijs krijgen.

Karakter of opvoeding?

De Boer is ook tegen adoptie uit het buitenland vanwege de identiteitsvraagstukken die het met zich meebrengt. In haar werk als adoptiecoach heeft ze cliënten die zich afvragen wie ze zijn en waartoe ze behoren. "Als jij niet weet wanneer je geboren bent, wat je naam is en uit welke cultuur je komt, dan ga je jezelf extra hard bewijzen en dan schiet je in de overlevingsmodus."

Boerema geeft aan dat zij dat zelf niet zo ervaren heeft, maar dat ze de psychologische achtergrond soms ook moeilijk vindt: "Wat heb ik van mijn adoptie meegekregen en wat zit er in mijn eigen karakter?"

Eind maart komt minister Weerwind met een advies over deze kwestie.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie