Binnenland
HUMAN

Waarom mogen kinderen nog steeds maar twee ouders hebben?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom mogen kinderen nog steeds maar twee ouders hebben?

Hoewel kinderen volgens de wet maximaal twee ouders kunnen hebben, bestaan er in de praktijk al lang allerlei gezinsvormen waarin kinderen opgroeien met méér dan twee ouders. In De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak daarom met ouders uit meeroudergezinnen, over hoe zij ouderschap vormgeven met meer dan twee ouders, in een wereld die hun gezinnen nog altijd niet erkent. "Ik vind het een heel vervelend idee om mijn kinderen ooit te moeten uitleggen dat de wet hun gezinssituatie niet erkent."

#93 - Meerouderschap - De Publieke Tribune

Ouders en belangenorganisaties pleiten al jaren voor gelijkwaardig ouderschap in meeroudergezinnen; zonder juridisch ouderschap hebben derde of vierde ouders nu als ouder geen rechten, zijn ze officieel geen familie van hun kind en kunnen ze er op belangrijke momenten niet goed voor hun kind zijn. Zelfs de speciale Staatscommissie Herijking Ouderschap adviseerde het kabinet al in 2016 om de wet aan te passen, zodat kinderen onder bepaalde voorwaarden wettelijk drie of vier ouders kunnen hebben. Hoe kan het dat er na al die jaren zo weinig is veranderd?

Juridisch afstand

Eke Krijnen heeft samen met haar vrouw en goede vriend Timo twee kinderen. Toch hebben de drie ouders in goed overleg besloten dat vader Timo juridisch afstand zou doen van zijn kinderen, zodat de niet-biologische moeder kon adopteren. Volgens de Nederlandse wet mogen kinderen namelijk nog altijd maar twee ouders hebben.

Eke: "Die beslissing was heel akelig, maar wij weten heel goed wat die beslissing betekent, namelijk: niets. Onze kinderen kennen dit verhaal nu nog niet, ze zijn vier en vijf, maar ik vind het een heel vervelend idee om mijn kinderen ooit te moeten uitleggen dat de wet hun gezinssituatie niet erkent. Dat de wet hun vader, de man die zij papa noemen, niet als echte vader ziet."

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie