Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: De wereld maakt kennis met King Kong

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: De wereld maakt kennis met King Kong

Het moet griezelen zijn geweest in filmzalen vanaf 2 maart 1933. Toen maakt het publiek kennis met King Kong: de avonturenfilm met reusachtige gorilla en sensationele effecten, voor die tijd dan.

King Kong vertelt het verhaal van een enorme aap Kong die als circusdier wordt tentoongesteld in New York. Kong wordt verliefd op de knappe Ann. Hij ontsnapt uit zijn verblijf en ontvoert haar, maar dat wordt hem fataal. De film was later een inspiratiebron voor kaskrakers als Jurassic Park en de Godzilla-films.

In de climax van de film beklimt Kong het Empire State Building, op dat moment het hoogste gebouw van New York. De bewegingen van de aap waren het werk van filmpionier Willis O'Brien. Hij liet Kong bewegen met de stop-motiontechniek. In elk beeld uit de film werd de aap een klein stukje verplaatst. Voor wie alles snel achter elkaar ziet, lijkt het alsof de aap beweegt.

Er bestaan talloze remakes van de cultfilm. Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson kreeg in 2005 de kans om een remake van zijn favoriete film te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie