Binnenland
NOS

Sofia en Najoua wonen bijna hun hele leven hier, maar nog nooit legaal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sofia en Najoua wonen bijna hun hele leven hier, maar nog nooit legaal

Sofia (24) en Najoua (21) Sabbar wonen bijna hun hele leven in Amsterdam, maar nog nooit legaal. Ze hebben namelijk geen verblijfsvergunning. De IND dreigt nu met een uitzetting, maar dat zien de zussen niet zitten. "We beheersen de Arabische taal nauwelijks", vertellen ze in Met het Oog op Morgen.

Op jonge leeftijd vertrok hun moeder naar Nederland. Bij aankomst meldt ze de kinderen niet aan. "Wij waren voortdurend in angst, hebben natuurlijk ook heel vaak moeten verhuizen", vertelt Sofia. "Je weet dat er iets niet klopt."

Toch duurde het even voor de zussen doorhadden wat er echt aan de hand was. "Op mijn achttiende hebben Sofia en ik besloten om dit juridisch recht te zetten," zegt Najoua. "Het is een keuze [om hierheen te komen, red.] waar ik nooit enkele zeggenschap in heb gehad."

Voor de IND is dat argument niet goed genoeg. Hoewel de rechter oordeelde dat de zussen recht hebben op een verblijfsvergunning, gaat de organisatie in hoger beroep. "Eén van de redenen is dat wij dat niet op een jonge leeftijd hebben ingediend. Wat verwachtte het IND? Dat ik naast mijn examens nog een procedure ging indienen?"

Diploma's

Want ondanks hun illegale status, blijken beide vrouwen goed in studeren. "Ik kan me nog herinneren dat ik op de middelbare school het liefst van huis naar school Ted Talks aan het luisteren was. Die leerde ik uit mijn hoofd, omdat ik het zo fascinerend vond", deelt Sofia.

Ook aan de leraren hebben ze goede herinneringen. "Wij hebben ons nooit kind gevoeld. Wij konden ons dus veel beter plaatsen in de wijsheden van de leraren. Ik denk dat we ook veel geluk hebben gehad met de leraren die we op school hebben gehad."

De zussen halen hun diploma's, voor de havo en het VWO. "Ik wil advocaat worden", vertelt Najoua. Ook zus Sofia is nog niet klaar met leren. "Ik wil heel graag pedagogiek studeren, want ik heb al van jongs af aan een enorme liefde voor de ontwikkeling van kinderen."

Daarvoor hebben ze alleen wel een verblijfsvergunning nodig. Of dat gaat lukken blijft spannend. Terugkeer naar Marokko kunnen ze zich niet voorstellen. "Wij hebben er totaal geen beeld bij. Ik denk dat jij me veel beter kan vertellen over het land," zegt Sofia tegen presentator Mieke.

OOG Zussen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie