Het was tóch druk op de Spoedeisende Hulp, wordt het vuurwerkverbod permanent?
- Nieuws
- Het was tóch druk op de Spoedeisende Hulp, wordt het vuurwerkverbod permanent?
Een vuurwerkverbod moest voorkomen dat de ziekenhuizen het nog drukker zouden krijgen dan ze nu al zijn. Door corona zit het gros van de ziekenhuizen vol, nu is dus de vraag of het vuurwerkverbod ook heeft geholpen. De hulp was vooral nodig op de Spoed Eisende Hulp-posten in Nederland. Daar komen patiënten als eerste terecht.
Tjebbe Hagenaars is hoofd bij de SEH van het Erasmus MC in Rotterdam en werkte daar vannacht ook. Hij zag dat het ondanks het vuurwerkverbod nog steeds heel druk was. "Het was eigenlijk niet rustiger dan anders. Het was wat dat betreft net zo druk zoals we gewend waren. Dit jaar waren er minder vuurwerkletsels, maar hadden mensen wel meer last van agressie tegen elkaar in dronken toestand. We zagen veel steekwonden en mensen die in elkaar waren geslagen", vertelt Hagenaars in Nieuws en Co.
Video niet beschikbaar
Grapperhaus zag een relatief rustige jaarwisseling
Volgens minister Grapperhaus is het echter een erg rustige avond geweest. "Het overgrote deel van de mensen heeft zich voortreffelijk opgesteld", zegt Grapperhaus. "Een potje scrabble is weer de nationale sport geworden. Er zijn illegale feesten geweest, maar weinig. Het overgrote deel van de mensen heeft gezegd: kiezen op elkaar, maar we moeten van die ellende van het virus af." Volgens hem was er dit jaar ook minder geweld tegen hulpverleners, die volgens de bewindsman "een voortreffelijke job" hebben gedaan.
Maar aan een vuurwerkverbod wil de minister nog niet, nadat Hubert Bruls vandaag pleitte voor een volledig vuurwerkverbod. Volgens de minister is het nog te vroeg om nu al conclusies te trekken. Volgens Grapperhaus waren er dan ook geen excessen wat betreft vuurwerk delicten.
Aantal vuurwerkslachtoffers viel mee, tóch drukte op de SEH
Dit jaar viel het aantal slachtoffers van vuurwerk dus wel mee, maar er waren veel meer andersoortige letsels op de Spoedeisende Hulp. Daarnaast begon de drukte ook veel eerder volgens Hagenaars. "Het ging dus meer om geweld tegen andere personen vannacht en dat begon ook eerder dan normaal het geval was. We merken doorgaans dat het tot de jaarwisseling redelijk rustig is, en dat het na twaalf uur drukker wordt. Dit jaar zien we dat de agressie en het geweld al veel eerder toenam. Aan het einde van de middag werd het al een stuk drukker dan normaal met letsels en intoxicaties", gaat Hagenaars verder.
Tegelijkertijd waren er ook nog gewoon mensen met corona in het Erasmus MC. Deze drukte met de jaarwisseling kwam er nog bovenop. Het leverde enorm veel druk op bij het personeel. "Maar we hadden wel redelijk geanticipeerd op een drukke avond. We hadden deze avond dus wel verwacht. We hebben dus iets meer mensen bij ons gehad dan normaal het geval was."
N&C Vuurwerk 1
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.