Binnenland
EO

De Jonge vindt dat Omtzigt 'politiek van vroeger' bedrijft

foto: VWSfoto: VWS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Jonge vindt dat Omtzigt 'politiek van vroeger' bedrijft

Hugo de Jonge vindt Pieter Omtzigt te voortvarend in zijn uitnodiging om Wopke Hoekstra te laten plaatsnemen in een eventueel kabinet. Dat zei hij zondag in Dit is de Dag. "Het is wel heel erg van vroeger om al bezig te zijn met de banen voor na de verkiezing", zegt De Jonge. "Het CDA barst van het talent. Ik weet zeker dat iedereen klaar staat als ik een beroep doe op mensen om toe te treden tot het kabinet. De vraag waar we nu mee bezig moeten zijn is: wat voor CDA willen we leiden?"

De Jonge was niet teleurgesteld dat tijdens de uitslag van de lijsttrekkersverkiezingen gisteren een tweede ronde nodig bleek te zijn. De Jonge kwam 1,3 procent tekort om een meerderheid van de stemmen te halen. "Dat zijn 248 stemmen. En ik ga natuurlijk vechten voor elke stem de komende 48 uur, want ik hoop over de 50 procent heen te komen."

Dat Mona Keijzer na haar nederlaag de CDA-leden opriep om op Omtzigt te stemmen, deed De Jonge geen pijn. "Ieder voert zijn eigen campagne, en als je mee doet, weet je dat je een strijd te voeren hebt. Dat doe ik ook graag. Als je voor deze taak je vinger op steekt, dan moet je ervoor strijden. Dat krijg je niet gratis. Dan moet je daar je best voor doen."

Coronaminister

Dat hij wordt neergezet als de coronaminister ziet De Jonge niet als voordeel in de campagne om het lijsttrekkerschap. "Ik heb het me niet afgevraagd, ik heb gewoon gedaan wat mijn taak was. Je hebt dan echt geen tijd om je af te vragen of het strategisch is."

De Jonge reageerde in Dit is de Dag ook op het interview met IC-baas Diederik Gommers in de Volkskrant van zaterdag, waarin werd gesuggereerd dat het ministerie van VWS tijdens een coronadebat druk heeft uitgeoefend op Gommers. Hij zou een telefoontje hebben gehad om te beloven dat er per 1 april opgeschaald kon worden naar 1600 IC-bedden.

Volgens De Jonge is hier niets misgegaan: "Het was die dagen ongelofelijk spannend, want het aantal patiƫnten op de IC nam erg toe, en het was heel spannend of het aantal plekken op de IC wel voldoende zou zijn. Ik heb geschetst wat ik wist, en de vraag uit de kamer was: kunnen de aantallen bevestigd worden door Gommers? Die vraag heb ik laten beantwoorden terwijl ik zelf bezig was met het debat. Hij heeft gezegd: ja dat kan. Ik had dat antwoord gekregen tijdens het debat."

Overheid als veilig schild

De Jonge roemde de overgebleven opponent Pieter Omtzigt. Ook gaf hij aan de waardering van de kiezer voor Omtzigt wel te begrijpen. "Het is een geweldig goed Kamerlid, die als een pitbull zijn werk doet."

De Jonge wilde zichzelf niet graag naast Pieter Omtzigt leggen. Wel kon hij deels meegaan in de uitspraak van Omtzigt gisteren in Nieuwsuur dat de overheid voor burgers soms meer lijkt op het zwaard van Damocles dan een veilig schild. "In te veel gevallen is de overheid onvoldoende de beschermende overheid die het zou moeten zijn voor mensen."

Ster advertentie
Ster advertentie