Politiek
AVROTROS

'Twitter bepaalt ons maatschappelijk debat met een verdienmodel gebaseerd op tegenstellingen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Twitter bepaalt ons maatschappelijk debat met een verdienmodel gebaseerd op tegenstellingen'

"Journalisten nemen Twitter veel te serieus", zegt Tweede Kamerlid voor D66 Lisa van Ginneken. In november meldde ze te stoppen met berichten sturen op het socialemediaplatform. Volgens het Kamerlid nemen journalisten het platform bovendien "veel te serieus". "Die denken dat de discussie op Twitter aangeeft waar het gesprek van alledag in de samenleving over gaat. Dat is echt onzin. Het is een bubbel met journalisten, politici en opiniemakers. Wat daarbuiten speelt leer je niet op Twitter."

#244 - Lisa van Ginneken - MISCHA!

Twitter is goed voor zichtbaarheid en het bereik, dacht de D66-er, maar "steeds als ik er iets op zette, maakte het zoveel haat los. Het maakte niet uit waarover ik twitterde, of het nu over cybersecurity ging, het openbaar vervoer of elektrische auto's, in de reacties zat een grote modderstroom aan transhaat en beledigingen aan mijn adres en aan transpersonen in het algemeen. En dan druk ik me nog zacht uit, het was soms echt vreselijk."

'Geen onderdeel meer van giftige polariserende systematiek'

En hoewel de beledigingen haar persoonlijk niets doen voelt Van Ginneken toch onbehagen. "Veel transpersonen die me volgden lazen al die troep wel. En ik weet dat het hen wél raakt. Transgenderpersonen zijn heel onveilig in onze samenleving, en kunnen daardoor ook depressief raken. Ik kreeg steeds meer problemen met het feit dat ik een radertje was. Ik wilde geen onderdeel meer zijn van deze giftige polariserende systematiek."

#244 - Lisa van Ginneken - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie