Binnenland

‘Embryo’s kweken is onverantwoord’

  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Embryo’s kweken is onverantwoord’

[EO] “Embryo’s zijn mensen. Die kweek je niet”, dat is kort en krachtig de reactie van SGP-leider Kees van der Staaij. Er wordt wat hem betreft vandaag een principiële grens overschreden door minister Schippers die het maken van embryo’s voor medisch onderzoek onder strikte voorwaarden toe wil staan.

Maar er wordt nu ook al onderzoek gedaan met embryo’s en er worden dagelijks embryo’s gekweekt. Hoe zit het nu precies? Wat mag wel en wat niet? En wat verandert er als het aan de minister ligt?

Menselijke waardigheid

In Nederland wordt onderzoek met embryo’s geregeld in de Embryowet uit 2002. De menselijke waardigheid en het ‘beginsel van respect voor menselijk leven’ zijn daarin de belangrijkste uitgangspunten.

Volgens die wet is het wél toegestaan om embryo’s te kweken voor een zwangerschap, maar niét voor andere doeleinden of onderzoek. Ook kan er wel onderzoek gedaan worden met zogenoemde restembryo’s die overblijven bij een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF. Mits de ouders daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Het was de bedoeling dat deze wet in 2010 zou verdwijnen, maar de christelijke partijen wisten dat toen te voorkomen.

Nieuwe methodes

Vooral onderzoekers willen dat de wet verruimd wordt, bleek al bij de evaluatie in 2012. Zij willen vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen verbeteren en daarvoor hebben ze meer ‘materiaal’ nodig. Alleen door extra onderzoeken kunnen nieuwe methodes verantwoord ingevoerd worden. Nu al zijn er methodes die bij dieren werken, maar waarvan nog niet zeker is of ze ook bij mensen effectief zijn.

Ook in de transplantatiegeneeskunde en bij het ontwikkelen van geneesmiddelen wil men gebruik kunnen maken van stamcellen uit speciaal gekweekte embryo’s. In 2012 vond de minister nog niet dat er zulke veelbelovende medische ontwikkelingen waren die het opheffen van het verbod rechtvaardigden. Nu ziet ze dat dus anders.

In Dit Is De Dag gaan Hoogleraar Humane Voortplantingsbiologie van het AMC Sjoerd Repping en SGP-leider Kees van der Staaij met elkaar in debat.

De gehele wet is hier in zijn geheel te lezen: https://nl.wikisource.org/wiki/Embryowet

Ster advertentie
Ster advertentie