Binnenland
NOS

Beatrix 80: nog altijd zeer geïnteresseerd, levendig en toegankelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beatrix 80: nog altijd zeer geïnteresseerd, levendig en toegankelijk

De eerste bloemen en gelukwensen zijn binnen op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Vanochtend vroeg meldden de eerste mensen zich al aan de poort.

De prinses viert haar tachtigste verjaardag daar vandaag in huiselijke kring, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst, met kinderen en kleinkinderen. Zaterdag geeft ze een feest in het Paleis op de Dam, in besloten kring met familie en vrienden.

"Ze heeft twee nieuwe knieën maar desondanks is ze nog heel actief", zegt Han van Bree in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze blijft stijlvol optreden. Ze is geen ander mens geworden na haar aftreden in 2013."

Volgens schrijfster Jutta Chorus heeft de prinses nog steeds een ijzeren discipline. Die raak je niet zomaar kwijt. Een voorbeeld: als koningin was de donderdag haar vaste beeldhouwdag. En hoewel ze als prinses op alle dagen van de week zou kunnen beeldhouwen, is de donderdag nog steeds haar beeldhouwdag, vertelt Chorus vanavond in het programma dat de NOS uitzendt ter gelegenheid van de verjaardag van de prinses, Beatrix 80.

Video niet beschikbaar

Historicus Geert Mak zegt daarin dat hij denkt dat Beatrix de overgang van koningin naar prinses als bevrijdend ervaren heeft.

"Allerlei plichtplegingen hoefde ze opeens niet meer te doen. De staatsbezoeken bijvoorbeeld, die bereidde ze altijd eindeloos voor. Dat deed ze altijd heel precies. Veel daarvan viel weg en mijn indruk is dat ze dat als een grote opluchting heeft ervaren."

Ster advertentie
Ster advertentie