Binnenland
AVROTROS

Energietoeslag verschilt per gemeente, waardoor niet alle minima 800 euro krijgen

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Energietoeslag verschilt per gemeente, waardoor niet alle minima 800 euro krijgen

Mensen met een minimuminkomen kunnen een energietoeslag van maximaal 800 euro krijgen. Hiermee wordt de hoge energieprijs enigszins gecompenseerd. Maar wie er precies onder die minima vallen, en hoeveel sommigen krijgen, dat bepalen de gemeenten. En dat leidt tot grote verschillen.

"Het kabinet moet hier echt werk van gaan maken", zegt CDA-wethouder Peter Heijkoop uit Dordrecht. Heijkoop is portefeuillehouder Sociale Zaken bij de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Verschil per gemeente

Met een bruto maandinkomen van 2000 euro moet je misschien wel 200 euro meer gaan betalen vanwege een nieuw energiecontract. In Den Haag en Dordrecht kom je dan in aanmerking voor compensatie en krijg je tussen de 600 en 900 euro.

In Rotterdam is dat maar 200 euro. En dan zijn er ook nog gemeenten die het verzoek zullen afwijzen omdat je inkomen net iets te hoog is.

Hoger bedrag

"Het Rijk heeft dit verzonnen, maar de gemeenten moeten het uitvoeren", vertelt Heijkoop. "Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het minimabeleid en geven daar allemaal een eigen inkleuring aan."

"Het bedrag wat ze uitkeren had hoger moeten zijn", vindt hij. "We weten helemaal nog niet hoeveel mensen in aanmerking komen voor deze regeling. Straks hebben we niet genoeg middelen om iedereen te helpen."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie