Binnenland

Turkije: boycot vicepremier typeert Nederlandse democratie

foto: facebookfoto: facebook
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkije: boycot vicepremier typeert Nederlandse democratie

[NOS] Dat de Turkse vicepremier niet welkom is in Nederland, is typerend voor de Nederlandse democratie.

Zo luidt de officiële reactie van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken op het besluit van het Nederlandse kabinet, om vicepremier Türkes niet te laten spreken in Apeldoorn. De politicus wil aanstaande dinsdag een herdenkingsbijeenkomst van de couppoging in Turkije bijwonen.

Volgens het kabinet is het gezien de spanningen tussen Nederland en Turkije niet gewenst dat Turkse kabinetsleden naar Nederland komen.

Maar volgens de Turken mogen de spanningen geen rol spelen bij de herdenking. Het doel is "op te komen voor democratie en tegen deze verraderlijke couppoging en de gesneuvelden te herdenken, samen met onze burgers in Europa", schrijft het ministerie, dat ervoor waarschuwt dat andere Europese landen het Nederlandse voorbeeld wel eens zouden kunnen volgen.

Nazi-praktijken

De relatie tussen Nederland en Turkije bekoelde toen het Nederlandse kabinet in maart bezwaar maakte tegen toespraken die Turkse ministers wilden komen houden. De politici wilden campagne komen voeren voor het Turkse referendum over de uitbreiding van de macht van president Erdogan.

Maar minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken kreeg geen toestemming om te landen. Zijn collega Kaya van Familiezaken kwam met de auto uit Duitsland naar Rotterdam, maar ze werd uitgezet als ongewenst vreemdeling.

President Erdogan sprak over nazi-praktijken en noemde Nederland fascistisch. Dergelijke uitlatingen deed hij deze week over Duitsland toen hij daar geen Turkse Duitsers kon ontmoeten.

Orpheus

De Unie van Europese Turkse Democraten, die het evenement organiseert, heeft al laten weten dat de bijeenkomst gewoon doorgaat, met of zonder premier. Of de gemeente Apeldoorn hiermee instemt, is niet bekend. Later op de dag komt de gemeenteraad met een reactie.

De herdenking volgende week wordt gehouden in het Apeldoornse congrescentrum Orpheus. Directeur Meta Neeleman zegt dat het evenement nog steeds in de agenda staat. Het congrescentrum kreeg pas laat te horen dat er iemand van de Turkse regering zou langskomen.

Zij heeft dat direct gemeld aan de burgemeester van Apeldoorn. Volgens Neeleman werden er niet veel mensen bij de bijeenkomst verwacht.

Orpheus richt zich erop de bezoekers zo goed mogelijk in te lichten en wil zich verder niet in de discussie mengen. "Ik kan mij voorstellen dat hij niet welkom is, als dat zo is dan gaan wij er in mee", zegt zij.

Ster advertentie
Ster advertentie