Binnenland
KRO-NCRV

'Sticht geen scholen op basis van religie meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sticht geen scholen op basis van religie meer'

Er moeten geen scholen meer op basis van religie gesticht worden. Dat zegt Marco Frijlink, directeur van de Vereniging Openbaar Onderwijs, in Spraakmakers. "We moeten een discussie voeren of artikel 23 nog een goed instrument is om vrijheid van onderwijs te waarborgen en daarmee scholen op basis van religie gesticht en in stand gehouden worden."

Video niet beschikbaar

Minister Arie Slob dreigt de geldkraan voor het Haga Lyceum dicht te draaien als de islamitische school in Amsterdam geen nieuw bestuur krijgt. Hetzelfde geldt voor een Hindoeschool in Den Haag. De Onderwijsinspectie maakt zich ernstig zorgen om beide scholen, maar de scholen sluiten kan Slob niet want dan komt de vrijheid van onderwijs (artikel 23, Grondwet) in het geding.

'Stopzetten financiering niet genoeg'

Frijlink vindt dat het stoppen van de financiering voor een school waar de inspectie zich zorgen om maakt, niet genoeg is. "Als de inspectie keer op keer oordeelt dat er niet goed onderwijs gegeven wordt, moet de overheid een mogelijkheid hebben om de school te sluiten. Alleen de financiering stoppen is niet goed genoeg, want dan is er de mogelijkheid dat er vanuit andere bronnen geld wordt getrokken."

Volgens Zeki Arslan zou artikel 23 zelfs compleet afgeschaft moeten worden: "Het was leuk, maar het is nu mooi geweest. De samenleving is niet hetzelfde meer als honderd jaar geleden." Arslan is onderwijsdeskundige op het gebied van etnische minderheden en vindt dat artikel 23 inmiddels achterhaald is. "Geef de minister de bevoegdheid en mogelijkheid om waar nodig is in te grijpen in het onderwijs."

'Haga Lyceum had er nooit mogen komen'

Ook in de politiek wordt nagedacht over het herzien van artikel 23. D66-Kamerlid Paul van Meenen: "Het is prima dat Slob nu de financiering wil stoppen, dat is het enige wat hij kan. Maar ik vind dat hij de school zou moeten kunnen sluiten."

Van Meenen vindt dat de vrijheid van onderwijs geen 'vrijbrief' moet zijn voor slecht onderwijs. "Als je zuinig wilt zijn op vrijheden, moet je ervoor zorgen dat vrijheden niet misbruikt kunnen worden. De vrijheid van onderwijs is op dit moment zo ruim dat daar waar het echt fout gaat, we niet kunnen ingrijpen. En dat is niet in het belang van de kinderen die daar op school zitten."

Van Meenen vindt zelfs dat het Haga Lyceum er ├╝berhaupt nooit had mogen komen. Ondanks het grondrecht om scholen te mogen oprichten vindt het Kamerlid dat een school niet gesticht mag worden als bestuurders eerder hebben laten zien dat ze het niet kunnen. "Het is best fijn als bestuurders weten waar onderwijs over gaat. En dat hebben ze hier niet laten zien."

Ook Paul Zoontjes, emeritus-hoogleraar onderwijsrecht, vindt dat artikel 23 herzien zou moeten worden. "Het verschil tussen openbaar en bijzonder onderwijs is bijna niet meer aan de orde in dit land. Er wordt nog maar weinig aan bijzonder onderwijs gegaan. Er zijn discussies gaande om artikel 23 grondig te herzien. En daar ben ik het mee eens."

Stand.nl: De overheid moet de bevoegdheid krijgen om scholen te sluiten

Ster advertentie
Ster advertentie