Binnenland
BNNVARA

Op zoek naar 5000 soorten in de Hollandse Duinen

foto: Fotograaf: ladylove40foto: Fotograaf: ladylove40
  1. Nieuwschevron right
  2. Op zoek naar 5000 soorten in de Hollandse Duinen

Vrijwilligers gaan dit jaar samen proberen om meer dan 5000 soorten planten en dieren te vinden in de Zuid-Hollandse duinen. Het kersverse Nationaal Park Hollandse Duinen ligt in het drukst bevolkte deel van Nederland en is tegelijkertijd een van de waardevolste natuurgebieden van ons land. Zoek mee naar nieuwe soorten in dit prachtige gebied!

Het park Hollandse Duinen loopt van Hoek van Holland tot Langevelderslag en is 43 kilometer lang en tot 8,5 kilometer breed. De totale oppervlakte ligt rond de 200 vierkante kilometer. Duinen, bossen, bollenvelden en landgoederen zijn onderdeel van het park. Verschillende landschappen waarin veel verschillende soorten leven.

Kaart Hollandse Duinen

Samen op zoek naar 5000 soorten

Om het nieuwe Nationaal Park en de grote biodiversiteit in het gebied meer aandacht te geven, worden er gedurende het hele jaar allerlei activiteiten georganiseerd om de 5000 soorten te vinden. De hulp van vrijwilligers is hierin onmisbaar.

Honderden vrijwilligers afkomstig van een twintigtal landelijke en regionale verenigingen gaan proberen een zo groot mogelijk deel van de biodiversiteit vast te stellen. Er wordt gekeken naar bekende groepen als vogels, zoogdieren, planten en dagvlinders, maar ook minder goed onderzochte groepen zoals paddenstoelen, bijen en stranddieren krijgen aandacht. Een groot aantal amateurspecialisten uit het hele land gaat helpen bij het project.

Eigen bijdrage

Op de eerste dag is er door 170 vrijwilligers gezocht naar de dier- en plantsoorten van de Hollande Duinen en werden er ruim 700 waarnemingen gedaan. Er werd zelfs een nieuwe soort voor het gebied ontdekt: de Onderaardse Klaver. Maar ook alledaagse soorten zoals een libelle larve. Iedereen kan bijdragen door waarnemingen door te geven op de website Waarneming.nl. De gegevens worden bijgehouden op een speciale pagina van deze site: hollandseduinen.waarneming.nl. Hier is dagelijks de tussenstand te zien.

Zondagochtend gaat verslaggever Jesper Buursink op pad met insectenkenner Vincent Kalkman in het natuurgebied:

5000 soorten jaar in de Hollandse Duinen - Deel 1

5000 soorten jaar in de Hollandse Duinen - Deel 2

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie