Binnenland
AVROTROS

Twee jaar cel voor oprichter Loterijverlies voor het verduisteren van claimgeld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee jaar cel voor oprichter Loterijverlies voor het verduisteren van claimgeld

Hij streed tegen misleiding, maar bleek uiteindelijk zelf ook een misleider: Ferdy R. Hij richtte de Stichting Loterijverlies op namens tienduizenden deelnemers die zich misleid voelden door de Staatsloterij, omdat hun winstkansen kleiner waren dan voorgespiegeld. Hij verdiende daar uiteindelijk zelf miljoenen aan. De rechtbank in Zwolle veroordeelt hem vandaag tot twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor het verduisteren van claimgeld.

Het begon allemaal in 2008 met de oprichting van Stichting Loterijverlies. "Met deze stichting procedeerde R. tegen de Staatsloterij. De Staatsloterij liet namelijk niet alle loten meedoen. Zij hielden loten in portefeuille en daar kon ook een prijs op vallen en dat is niet eerlijk", legt Advocaat Hendrik Jan Bos uit in Blok&Toine. Hij vertegenwoordigt consumenten die procederen tegen R.

Schadevergoeding

In 2015 bevestigde de Hoge Raad dat de Staatsloterij zich inderdaad schuldig had gemaakt aan misleiding. Vanaf dat moment sloten ruim 194.000 mensen zich aan bij Stichting Loterijverlies. Bos: "R. liet deze deelnemers vervolgens een aantal keer twintig tot dertig euro betalen om de Staatsloterij tot een schadevergoeding te dwingen."

Maar ondanks het gelijk van de Hoge Raad, kwam die schadevergoeding er niet. Deelnemers van Stichting Loterijverlies eisten vervolgens hun inleg terug en wilden dat Ferdy R. opstapt. Hij wordt uiteindelijk in 2017 uit het bestuur van de claimstichting gezet, maar koopt wel een luxe villa in Bergen van het claimgeld.

Het vonnis

Op 3 juli 2018 wordt de oprichter van Loterijverlies door de fiscale opsporingsdienst FIOD gearresteerd, omdat hij verdacht werd van verduistering en belastingfraude. Het Openbaar Ministerie eiste vier jaar cel tegen R.

De rechtbank Overijssel veroordeelde Ferdy R. op 27 december 2021 tot twee jaar gevangenisstraf. Bos verwacht dat R. nog in hoger beroep zal gaan. "Iedereen die verloren heeft roept dat zij in hoger beroep gaan."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie