Binnenland

#JanPubliek: Eerste Hulp bij Uitspraak

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. #JanPubliek: Eerste Hulp bij Uitspraak

Iedere ochtend stappen Jurgen en Elisabeth van het NOS Radio 1 Journaal even het nieuws uit. Net na negen uur behandelen ze vragen, opmerkingen en verbeteringen van luisteraars. Deze week: hoe spreek je het woord ‘coup’ en de naam van de Turkse president Erdogan nou eigenlijk uit?

Geen week gaat voorbij of de naam van de Turkse president Erdogan valt wel in de nieuwsbulletins. Dat gaat meestal gepaard met de klassieke discussie ‘is het Erdogan of Erdohan?’ Antwoord: geen van beiden. “Het is een G met een dakje. Dus Erdo-an”, vertelt Elisabeth.

En de coup dan die het Zimbabwaanse leger afgelopen woensdag pleegde? Spreek je dat uit als ‘koe’ of ‘koep’? Dat vroeg luisteraar Eveline zich deze week af en daarom pakte Elisabeth de woordenboeken er even bij. Hoewel ‘coup’ uit de Franse taal komt, zijn beide uitspraken juist. Weten we dat ook weer.

Jurgen begint het NOS Radio 1 Journaal iedere ochtend met een grap. Een luisteraar wilde weten of hij zijn grappen zelf verzint. Het antwoord? Dat zie je in onderstaande video.

De kritiek van Jan Publiek: een staatsgreep en de grappen van Jurgen

Ster advertentie
Ster advertentie