Binnenland
AVROTROS

Historische formaties: het eerste en laatste kabinet met de PVV, de kaping in de Punt en de langste formatie ooit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Historische formaties: het eerste en laatste kabinet met de PVV, de kaping in de Punt en de langste formatie ooit

Een week na de verkiezingen is de tijd van informeren en formeren aangebroken. Met een recordaantal partijen in de tweede kamer zal de afgelopen verkiezing de geschiedenisboeken ingaan. Maar welke bijzondere formaties kent ons land allemaal? Blok&Toine keken deze week samen met leden van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis terug naar de meest bijzondere formaties in de Nederlandse geschiedenis.

1977: De moeder der formaties

1977 was het jaar dat het Christen Democratisch Appèl voor het eerste meedeed aan de Tweede Kamer verkiezingen. Uiteindelijk wist de nieuwe partij 49 zetels te behalen. Den Uijl van de Partij van de Arbeid zag zich wederom als minister president. Met 53 zetels wist zijn partij groter te worden dan het CDA van van Agt.

Ondanks dat ging alle aandacht uit naar de kaping op de punt die op dat moment in volle gang was. Samen met Johan van Merriënboer kijken we terug op de moeder der formaties.

2017: De langste formatie ooit met het motorblok VVD, CDA en D66

Na de verkiezingen werd al snel duidelijk dat het motorblok bestaande uit VVD, CDA en D66 een nieuwe regina zou vormen. Toch zou er een vierde partij bij moeten om tot een meerderheid te komen. Na vele gesprekken en verwijten over en weer met GroenLinks sloot de ChristenUnie zich aan bij het motorblok.

Samen met Lennart Steenbergen kijken we terug op de langste formatie ooit.

1994: Een politieke aardverschuiving; het eerste paarse kabinet

De verkiezingen van 3 mei 1994 zorgde voor een politieke aardverschuiving die nog niet eerder was gezien in Nederland. Voor het eerst bestond het kabinet uit liberale partijen en sociaaldemocratische partijen, zonder deelname van christendemocraten. Iets waar niet alle partijen blij mee waren.

Grote winnaars waren de VVD en D66 onder leiding van Van Mierlo. Jan Willem Brouwer kijkt terug op dit bijzondere kabinet.

2010: De eerste en laatste keer PVV aan de macht

Een minderheidskabinet bestaande uit VVD, CDA en PVV zorgde voor veel spanning voor, tijdens en na de formatie. CDA leden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, ze waren fel tégen samenwerking met de PVV.

Toch ging Maxime Verhagen in 2010 de samenwerking aan met de omstreden partij. Samen met Hilde Lavell kijken we terug op het eerste en laatste kabinet met de PVV.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie