50.000 euro voor schrijvers die met bijzonder kinderboek komen
- Nieuws
- 50.000 euro voor schrijvers die met bijzonder kinderboek komen
De makers van de kinderboekenserie Boer Boris ‘boeren’ zo goed, dat ze een fonds in het leven hebben geroepen. Voor de komende 5 jaar is er 50.000 euro beschikbaar voor schrijvers die het kinderboekenaanbod verrijken, vertelde schrijver Ted van Lieshout bij De Taalstaat.
Video niet beschikbaar
De serie bestaat 10 jaar en er zijn ruim een half miljoen boeken van verkocht. Daarnaast is er een tentoonstelling over Boer Boris in het Zuiderzeemuseum en een toneelvoorstelling. De Boer Boris Kinderboeken van Van Lieshout en illustrator Philip Hopman mogen een groot succes worden genoemd. Nu is er het Boer Boris Fonds, waarmee de makers iets terug willen doen voor beginnende kinderboekenmakers.
Eerste winnaars bekend
Diversiteit en inclusie is het thema, dit eerste jaar. "Omdat we vinden dat kinderen het best gedijen bij boeken waar ze zich enigszins in kunnen herkennen", zegt Van Lieshout. "Voor kinderen van kleur of die een handicap hebben is dat soms best moeilijk. Wij willen graag initiatieven ondersteunen die daar op kordate manier mee omgaan."
Het eerste geld is inmiddels uitgekeerd. D’avellonne van Dijk en Loulou Drinkwaard van Uitgeverij Wilde Haren krijgen de eerste vijfduizend euro, maakte Van Lieshout bekend. De twee maken boeken die ze zelf belangrijk vinden voor kinderen.
Mariska de Circusprinses
De tweede vijfduizend euro gaat naar Pim Lammers. "In al zijn boeken zorgt hij dat diversiteit of inclusiviteit aanwezig is, zonder dat het duimendik bovenop ligt of op irritante wijze boven komt drijven.” Bijvoorbeeld het boek 'Het lammetje dat een varken is', volgens Van Lieshout ook wel het "eerste transgenderboek" genoemd.
Herkenning, daar ontbrak het hem aan in zijn kindertijd. "Als ik naar mijzelf kijk, ik kon in mijn jeugd eigenlijk geen boeken vinden waarin ik mijzelf kon herkennen. Daarom koos ik maar meisjesboeken. Wat ik heel erg graag las, was Mariska de Circusprinses. Maar dat was eigenlijk geen boek voor jongetjes."
Worstelen
Zelf inclusieve boeken maken is lastig, ervaart de schrijver. "We begonnen tien jaar geleden met Boer Boris, een hartstikke wit jongetje in een Hollands landschap." Vorig jaar maakte hij wel een boek over een jongetje van kleur, maar die noemde hij wel Bas. "Als ik het schrijf vind ik het lastig om hem Bashir te noemen, omdat het niet helemaal in mijn systeem zit."
Hij is niet de enige, en ziet meer schrijvers worstelen. "Ze zijn een klein beetje radeloos, vragen zich af: hoe moeten we het aanpakken? Hoe moeten we op een integere manier kinderen van kleur in onze boeken opnemen terwijl we zelf wit zijn?" Gelukkig gaat het steeds beter, ervaart hij. Zeker het afgelopen jaar. "Ook omdat er schrijvers en tekenaars bijkomen die zelf ook een kleurtje hebben."