Binnenland

Conservatieven Groot-Brittannië zijn meerderheid parlement kwijt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Conservatieven Groot-Brittannië zijn meerderheid parlement kwijt

[NOS] De Conservatieven van premier May zijn hun meerderheid in het Britse Lagerhuis kwijt. Om 07.40 uur stonden de Conservatieven op 313 zetels van de 650 zetels. Labour had er 260. Daarmee is de meerderheid (326 zetels) voor de Conservatieven buiten bereik geraakt. Bij de vorige verkiezingen in 2015 haalden de Conservatieven 330 zetels, tegen 232 voor Labour.

De Schotse nationalisten stonden op 35 zetels, de Liberaal-Democraten op 12, de Noord-Ierse unionisten op 10 en de Groenen op 1, terwijl UKIP zijn enige zetel verliest. Voor de Schotse nationalisten is dat een flink verlies, zij haalden in 2015 56 zetels. De Liberaal-Democraten, die in 2015 werden afgestraft voor hun regeringsdeelname, winnen vier zetels, de unionisten krijgen er twee meer dan twee jaar geleden.

De exitpoll die direct na het sluiten van de stembussen werd bekendgemaakt door onder meer de BBC, voorspelde gisteravond al dat de Conservatieven de grootste zouden blijven, maar hun meerderheid zouden verliezen.

Door de uitslag neemt de druk op premier May om af te treden toe. Ze had de verkiezingen uitgeschreven om een sterker mandaat te krijgen voor de brexit-onderhandelingen, maar in plaats daarvan is de greep van haar partij op de macht juist verzwakt.

Mays rivaal Jeremy Corbyn zei vannacht dat ze moet aftreden, maar May zelf liet blijken dat ze wil doorgaan. Ze zal vanochtend om 11.00 uur Nederlandse tijd een toespraak houden.

Ster advertentie
Ster advertentie