Naar homepage
Binnenland

'We moeten leren van eerste golf verpleeghuizen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten leren van eerste golf verpleeghuizen'

Hoe zorgen we dat de ouderen in verpleeghuizen niet opnieuw worden buitengesloten, vooral ook in sociaal opzicht? Onderzoeker Leonieke van Boekel van Tilburg University en locatiemanager Richard Spraakman hebben in Stax&Toine een eenduidig antwoord: luister meer naar de ouderen zelf.

Spraakman blikt terug op een zware tijd in de twee tehuizen die hij beheert. "We hadden in eerste instantie het gevoel dat we geen keuze hadden, we moesten dicht. Als je nu terugkijkt, waren er wel momenten waarop we dachten dat het anders kon. 3,5 maand lang mensen opsluiten in een verpleeghuis, dat is een enorme maatregel. Wij dachten soms ook: het moet anders. We proberen maatwerk te leveren. Dat is ook iets voor de toekomst."

Stem van de bewoners

Van Boekel gaat met haar collega's van Tilburg University onderzoek doen naar de lessen die uit de eerste corona-golf getrokken kunnen worden. "We gaan vooral met ouderen spreken. Niet met een vragenlijst, maar echte interviews. We willen echt horen wat de impact is geweest."

"Familie en zorgprofessionals hebben wel een beeld hoe het met de bewoners gaat, maar uiteindelijk hebben ze zelf het beste idee hoe het met hen gaat", benadrukt Van Boekel. Spraakman beaamt dat: "Wat we in die periode vergeten zijn is om aan de bewoners te vragen: willen jullie dit?"

Geen verwijten

Toch denkt Van Boekel dat de sluiting van de tehuizen geen onlogische keuze was. "In de eerste periode is het gewoon crisis."

In die crisis kwamen bewoners en verpleging nader tot elkaar, benadrukt Spraakman. "Er zijn ook mooie dingen gebeurd. De buitenwereld gaf aan dat het een soort 'hel' was. Maar binnen ging het gewoon door. We hebben optredens gehouden, of spelletjes. Het klinkt banaal, maar het is hetzelfde als thuis. Je zoekt naar alternatieven, en dat hebben we in de tehuizen ook gedaan."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie