Binnenland

Red de dorstige dieren!
BNNVARA

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Red de dorstige dieren!

Het warme weer treft niet alleen mensen en planten, ook dieren lijden onder de droogte. De natuur heeft dorst. Let er dus op dat op de warme dagen dieren genoeg water krijgen. Planten zullen niet zo snel dood gaan en zullen door goede zorg weer snel herstellen, maar voor dieren is vers water van levensbelang. Hoe kun je dieren genoeg van water voorzien? Vroege Vogels geeft advies.

De droogte beheerst het land en dus het nieuws. Al genoeg berichten stellen dat we moeten letten op ons watergebruik. Douche korter, was nu niet jouw auto, kortom: verspil ons water niet! Maar, net als mensen, moeten dieren wel genoeg te drinken krijgen. Zo kun je dat doen:

1. Schoteltjes water in de tuin

Door schotels met water in de tuin te zetten, kun je dorstige dieren een handje helpen. Voor egels kun je een bakje met water op de grond neerzetten, het liefst op een schaduwrijke plek. Het drinkbakje moet niet te diep zijn, anders kunnen kleine dieren erin vallen en er niet meer uit kruipen.

Ook vogels kan je helpen met een schaal water, in de tuin of op het balkon. Maar, let op: de meeste tuinvogels zijn bang voor diep water. Ze drinken en poedelen het liefste in een badje dat lijkt op een plas water. Gebruik daarom een schaal met lage zijkanten die in het midden niet dieper is dat vijf centimeter. Bij voorkeur staat deze schaal op een plaats waar huiskatten niet bij kunnen, bijvoorbeeld op een verhoging. Het is belangrijk om het water dagelijks te verversen.

2. Speciaal voor de tuinliefhebbers met vijver

Heb je een vijver? Dan zijn deze maatregelen niet nodig. Dieren drinken net zo graag van het vijverwater. Wel is het belangrijk dat de vijver glooiende oevers heeft, zodat dieren die in het water terecht zijn gekomen er weer uit kunnen komen. Voor steile oevers kan een een uitloopplank een oplossing zijn.

3. De tuin

De bloemen hangen er wat slapper bij en het gras wordt bruin. Om toch de tuin wat levend te houden, kan je het volgende doen.

1. Als de grond gortdroog is en de planten verslappen, geef dan 1x per week een flinke hoeveelheid water. Tuinier je op zandgrond? Dan is het water snel verdwenen. Kies dan voor meerdere keren water geven. Liefst ’s ochtends vroeg direct aan de voet van de planten zelf.

2. Planten houden van water met de temperatuur van de buitenomgeving. Vang daarom regenwater op in een regenton. Het is gratis en is een plezier voor jouw planten.

3. Zorg dat de planten op de juiste plek in de tuin staan. Zonaanbidders in de zon, schaduwliefhebbers in de schaduw. Dat scheelt met water geven.

4. Verwerk (eigen gemaakte) compost of humus in de grond tussen de planten. De bodem houdt dan langer vocht vast. Hoe je compost maakt? Dat lees je hier en hier.

5. Zorg voor open bestrating van paden en terras waardoor het regenwater in de bodem kan zakken, zoals grind boomschors, split of een graspad.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie