Naar homepage
Binnenland

Verpleeghuispersoneel krijgt geen voorrang op test bij GGD, ondanks afspraak
AVROTROS

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Verpleeghuispersoneel krijgt geen voorrang op test bij GGD, ondanks afspraak

In de eerste coronagolf voelde de verpleegzorg zich vergeten. Was er wel genoeg aan beschermende middelen om het coronavirus in te kunnen dammen? Nu lijkt de verpleegzorg weer achteraan te staan: er is niet genoeg testcapaciteit. "We krijgen de roosters niet meer rond. Het begint nijpender te worden en we houden het niet nog maanden vol", zegt Jacqueline Joppe, bestuurder van ActiZ in EenVandaag.

Overheid zou het regelen

"Wij moeten medewerkers met klachten vier dagen missen", zegt Joppe, bestuurder van de Brabantse zorggroep Elde Maasduinen. "Eerst gaat er tijd verloren omdat ze niet direct terecht kunnen voor een test, en daarna moeten ze tot wel twee dagen wachten op een uitslag. Dat brengt onze zorgcontinuïteit in gevaar. Nu al vallen er structureel gaten in onze roosters."

Joppe maakt de overheid verwijten. Opnieuw bleek die niet goed voorbereid. "Het afnemen van de test is het probleem niet. Maar de laboratoriumcapaciteit blijft achter. Er is gewoon te weinig ingekocht. En dat vind ik toch wel triest om te moeten constateren. Nu zijn we ook te laat om commerciële tests te gaan zoeken, want we hebben erop vertrouwd dat de overheid het zou regelen."

EenVandaag

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Ster advertentie
Ster advertentie