Binnenland
AVROTROS

Nieuwe documentaire over Peter R. de Vries: 'Kinderen hebben zijn nalatenschap opgepakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe documentaire over Peter R. de Vries: 'Kinderen hebben zijn nalatenschap opgepakt'

'Als je naam op een kogel staat, dan komt die aan.' Dat zei Peter R. de Vries jaren geleden tegen zijn dochter. In de documentaire Staand verder leven na de moord op Peter R de Vries praat documentairemaker Ewout Genemans met de kinderen van De Vries, en anderen die hem goed kenden. Bij Blok&Toine kijkt Genemans terug op de gesprekken die hij met hen voerde.

Zelf leerde hij Peter R. de Vries kennen toen hij de documentaire over Nicky Verstappen maakte. "Deze zaak was heel bijzonder, omdat hij persoonlijk veel met de zaak had. Hij was er echt voor de familie Verstappen. Het maakte niet uit of het zaterdagochtend was, dat er een mediaverzoek kwam of dat ze een luisterend oor nodig hadden. Peter was er altijd voor hen”. Die betrokkenheid was voor Genemans inspirerend.

Documentaire

Redelijk snel na de dood van De Vries kwam het idee bij Genemans om een documentaire te maken. "Samen met RTL ontstond toen dat idee. Het was een vereiste dat de kinderen mee gingen werken, het was belangrijk dat ze erachter stonden."

Toch heeft de dood van de vader van Royce en Kelly nog niet echt een plek gekregen, maar zijn de kinderen wel spreekwoordelijk opgestaan, legt Genemans uit. "Vandaar ook de titel van de documentaire, los dat ze hun vader zijn verloren, had Peter een enorme nalatenschap. Royce en Kelly hebben redelijk snel deze nalatenschap opgepakt en ze zijn gaan staan waar Peter ook voor stond."

Juist nu

In de documentaire zijn de kinderen, naasten, maar ook politici zoals Femke Halsema en Ferdinand Grapperhaus emotioneel te zien. 'Door het maken van deze documentaire heb ik Peter R. ook als vader leren kennen", legt Ewout uit. "We wilden daarom juist nu de documentaire uitzenden."

"Juist deze zomer had de dood een grote impact op velen. Je zag dat er ontzettend veel mensen naar Amsterdam kwamen om bloemen en kaartjes te brengen. De kinderen van Peter vonden het belangrijk om te laten zien dat het indruk op hen heeft gemaakt. We wilden daarom op het einde van het jaar een mooi moment om terug te kijken, maar ook vooruit te kijken."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie