Binnenland

'Ziekteverzuim Coronapersoneel verdubbeld'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ziekteverzuim Coronapersoneel verdubbeld'

Van het zorgpersoneel dat is ingezet in Coronatijd is tien procent ziek. Dat zegt Bart Berden, directeur van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. "Het ziekteverzuim is normaal gesproken 4 tot 5% en nu is dat tot het dubbele aan toe", aldus Berden in Dit is de Dag. Naast een hoog ziekteverzuim constateert Berden dat zijn personeel oververmoeid is: "Ik spreek mensen die terugkomen van vakantie en nog steeds moe zijn."

Ziekenhuizen zijn in zijn ogen nog niet klaar voor een mogelijke tweede coronagolf. "Nu hebben we één verpleegkundige op twee IC bedden. We willen toe naar één verpleegkundige op drie IC bedden. Dat kost maanden tijd om in te regelen en die tijd is er mogelijk niet", zegt Berden.

Angst voor tweede golf

Berden schrikt van het toenemende aantal besmettingen: "We leven boven onze stand. We doen alsof er niets meer aan de hand is. We houden ons niet meer aan de regels en we doen alsof de ziekenhuizen het wel aankunnen en dat is niet zo. Als het aantal besmettingen toeneemt, dan komen er vanzelf meer mensen in het ziekenhuis. Daar kun je donder op zeggen..."

De directeur van het ETZ denkt dat het tij nog te keren is, maar dan moeten mensen zich beter aan de regels houden en meer testen: "Binnen een week moeten we resultaten zien van het signaal dat we nu afgeven."

Ster advertentie
Ster advertentie