Binnenland

Verbij wint 1.000 meter na diskwalificatie Koelizjnikov

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbij wint 1.000 meter na diskwalificatie Koelizjnikov

[NOS] Kai Verbij heeft in Calgary de wereldbeker over 1.000 meter gewonnen. Verbij zette de tweede tijd neer, maar Pavel Koelizjnikov werd kort na de wedstrijd gediskwalificeerd. Na 300 meter ging de Rus te ver uit zijn baan, waardoor zijn tijd (1.06,88) niet telde.

De Rus nam het in een rechtstreeks duel op tegen zijn aartsrivaal Kjeld Nuis. De twee maakten er een mooi gevecht van en lagen na 600 meter onder het wereldrecord van Shani Davis (1.06,42). In de laatste bocht zakten beiden echter in.

Het zilver ging uiteindelijk naar Kjeld Nuis, de Noor Håvard Lorentzen pakte het brons. Verbij, die zowel in Heerenveen als Stavanger zilver had gewonnen op de kilometer, neemt in het wereldbekerklassement de leiding over van Lorentzen.

Verbij: ijskwaliteit niet meer perfect

Verbij kon niet echt genieten van zijn overwinning. "Ik was vandaag niet de snelste. Maar ja, als je de regels toepast, dan win ik. De race was oké, maar ik had graag nog iets sneller gewild", zei de wereldkampioen sprint. "Ik wilde een vlekkeloze rit rijden, maar dat is lastig op een snelle baan. Er werden veel foutjes gemaakt."

De schaatser van Platina beklaagde zich daarnaast over de kwaliteit van het ijs tijdens zijn rit. "Er werd tussen de 1.000 meter van de vrouwen en de mannen niet gedweild. Normaal is dat niet erg, maar op een snelle baan wil je perfect ijs hebben en dat lag er in de laatste twee ritten niet meer."

Nuis had direct door dat Koelizjnikov weleens gediskwalificeerd zou kunnen worden. "Ik zag hem al door de blokken zeilen. Iedereen probeert niet uit de de bocht te vliegen. Het is de moeilijkste bocht, maar dat lukte hem niet."

Zijn tijd van 1.06,96 kan Nuis niet bekoren. "Ik heb hier 1.06,51 staan, dan kan ik hier niet tevreden mee zijn. Toen we nek-aan-nek naar de streep gingen, dacht ik dat er misschien wat moois in zou zitten. Maar van zulke tijden word ik niet vrolijk."

Ster advertentie
Ster advertentie