Binnenland
BNNVARA

Dit is waarom je zoveel scholeksters ziet in de stad

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom je zoveel scholeksters ziet in de stad

Normaal zie je ze langs de kust en in de weilanden, nu ook op de platte daken bij jou in de buurt: scholeksters. De zwart-witte vogels met de fel oranjerode snavel verruilen hun eigenlijke broedgebieden voor bedrijventerreinen en de daken van garages. Als je ze ziet, kijk dan niet gek op, maar meld het dan! Waarom? Stichting Onderzoek Scholeksters (SOS) legt het uit in Vroege Vogels.

Scholeksters op het dak? Meld ze!

Het broedseizoen van de scholekster staat voor de deur. Van oudsher broedt de scholekster aan de kust en in weilanden. Maar, al een lange tijd is hun broedsucces daar veel te laag, waardoor de aantallen scholeksters snel afnemen. Het is waarschijnlijk dat scholeksters daarom steeds vaker voor de stad kiezen. Daar kan het broeden sneller tot succes leiden, maar zeker weten doen vogelonderzoekers dat niet.

Daken in steden

Er zijn scholeksters die zich vestigen op daken in steden. Kijk bijvoorbeeld niet gek op als het op bedrijventerreinen wemelt van de scholeksters. Vooral platte daken waar grind of kiezelsteentjes op liggen zijn favoriet bij de scholekster, want zo vallen hun zwart/bruin gespikkelde eieren niet op.

Maar de stad kent nieuwe gevaren en er is over de nieuwe manier van broeden weinig bekend. Het broeden op daken is niet zonder risico: jongen kukelen, wanneer ze nog niet kunnen vliegen, makkelijk van het dak af als er geen opstaande rand is, of komen in een regenpijp terecht waarna ze verdrinken of stikken. Ook het ontbreken van schaduw kan in de hitte tot verdroging leiden.

Waar broeden de scholeksters?

De Stichting Onderzoek Scholeksters (SOS) wil graag in kaart brengen waar scholeksters op daken aan het broeden zijn. Met als doel om deze vogel gericht te kunnen helpen overleven. Omdat het broedseizoen op het punt van aanbreken staat is het de komende weken de tijd om ze te op daken aan te treffen.

Door aan dit onderzoek mee te doen help je de scholekster enorm! Het is voor het onderzoek erg nuttig om waarnemingen over het nest, de eieren en jongen te ontvangen. Je kunt je waarneming doorgeven op scholeksterophetdak.nl.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie