Binnenland
BNNVARA

Hoe we effectief discriminatie aan kunnen pakken

foto: rijksoverheid.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe we effectief discriminatie aan kunnen pakken

In Amsterdam wordt deze week het antiracisme -en discriminatiebeleid onder de loep genomen. Maar er is natuurlijk meer dan Amsterdam, want hoe is dit beleid op dit moment in Nederland geregeld?

In Vroeg! sprak Hanneke Felten, senior onderzoeker bij Movisie over de huidige oplossingen rondom dit thema. Onze hoofdstad loopt voorop in hun antidiscriminatiebeleid, net als de grotere steden zoals Utrecht en Rotterdam. Maar juist in de regio kunnen mensen meer baat hebben bij een goed antiracisme -en discriminatiebeleid. Want daar ben je nog sneller een minderheid.

Hoe is het nu geregeld?

Iedere gemeente moet nu een plek hebben om discriminatie te melden, maar merkt Felten op: "Je bent als gemeente nog niet verplicht om er iets aan te doen." Veel gemeenten werken samen en hebben een regionaal punt om discriminatie te melden. Waar de grote steden voorop lopen om er iets aan te doen, lopen gemeenten in de regio nog achter.

Discriminatie op de arbeidsmarkt.

Arbeidsmarktdiscriminatie is het thema waar nu het meest op gemeld wordt. Dat komt ook heel vaak voor. Bijvoorbeeld op afkomst weten we dat als je een migratieachtergrond hebt dat je minder kans hebt op een baan dan als je gaan migratieachtergrond hebt. Felten zegt hierover: "Iemand zonder migratieachtergrond, maar met een strafblad voor een geweldsdelict heeft zelfs nog meer kans op een baan dan iemand met een migratieachtergrond". We doen het even slecht als de Verenigde Staten, en het is daardoor terecht dat hier de meeste klachten op binnenkomen.

Institutioneel racisme

Sinds er meer bekend is over het toeslagenschandaal en de toestanden bij de belastingdienst hoor je ook steeds vaker over institutioneel racisme. Hier zorgen processen en regels binnen een organisatie ervoor dat er gediscrimineerd wordt op basis van ras. Denk aan het preventief fouilleren in bepaalde wijken. Om dit te voorkomen kun je veel leren van het buitenland. In landen als Australiƫ zijn er aanpakken om te voorkomen dat mensen slechter worden behandeld op basis van hun huidskleur.

Benieuwd naar het hele gesprek met Hanneke Felten? Luister dan naar de podcast van Vroeg!

16-5 Hoe pak je effectief discriminatie aan? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie