Binnenland
NOS

25 jaar NOS Radio 1 Journaal: de moord op Pim Fortuyn, verkiezing van Obama en Vincent

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 25 jaar NOS Radio 1 Journaal: de moord op Pim Fortuyn, verkiezing van Obama en Vincent

Het is deze week 25 jaar geleden dat het NOS Radio 1 journaal van start ging. Voor die tijd had elke omroep zijn eigen actualiteitenrubriek, maar met ingang van 1 september 1995 werden alle redacties samengevoegd tot één grote nieuwsredactie, met redacteuren, presentatoren, verslaggevers, producers en regisseurs van alle omroepen. Het NOS Radio 1 Journaal was geboren.

Om dat te vieren duiken we deze week iedere dag in de archieven om de mooiste, meest bijzondere en meest ontroerende momenten naar boven te halen. Ieder uur hoor je op de radio één fragment. Vandaag blikten we iets voor 7 terug op de dag dat Pim Fortuyn vlakbij op het Mediapark werd vermoord:

Verslaggever Mattijs van der Wiel kennen we vooral van zijn binnenland-reportages, maar in 2008 bevond hij zich in Chicago. Op de avond dat Barack Obama werd gekozen als eerste zwarte president van de Verenigde Staten.

Naast 'hard nieuws' is het NOS Radio 1 Journaal vaker naar huis-tuin-en-keuken-onderwerpen gegaan. Zo ging verslaggever Joris van de Kerkhof in 2010 op bezoek bij Vincent. Een jongen die in behandeling was voor zijn overgewicht. Het werd een openhartig gesprek.

Vincent r1jn 25 jaar

Meer terugblikken? Bekijk dan hier de drie verhalen van gister:

Of beluister de Podcast De Dag over 25 jaar uitzendingen van het NOS Radio 1 Journaal:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie